🦦Hoppers ya da Türkçe adıyla Hoplayanlar benim için son dönemde izlediğim en samimi animasyonlardan biri oldu. Animasyon seven ve bol bol izleyen biri olarak bu filminhoşuma gittiğini söyleyebilirim. 🐻 İlk bakışta eğlenceli ve renkli bir çocuk filmi gibi görünse de…devamı🦦Hoppers ya da Türkçe adıyla Hoplayanlar benim için son dönemde izlediğim en samimi animasyonlardan biri oldu. Animasyon seven ve bol bol izleyen biri olarak bu filminhoşuma gittiğini söyleyebilirim.
🐻 İlk bakışta eğlenceli ve renkli bir çocuk filmi gibi görünse de altındaki mesaj düşündüğümden çok daha güçlüydü. Özellikle insanların doğayı “gelişim” uğruna nasıl yok ettiğini anlatış biçimini çok sevdim. Ama bunu karanlık ya da bunaltıcı bir şekilde değil, umut duygusunu koruyarak yapıyor. İnsanların kendi hayatları, kendi konforları için gözünün hiçbir şeyi görmemesi ve bencilce hareket edebilmeleri bence ciddi bir sorun. Kaldı ki bu dünyayı sadece biz yaşam alanı olarak kullanmıyoruz. Bunu unutmamamız gerekir.
🦋Filmin en sevdiğim yanlarından biri hayvanlara gerçekten yaşayan bireyler gibi yaklaşmasıdır. Onlara tıpkı insanlar gibi karakterlee vermişler. İnsanların da hayvanların arasına karışıp onların gözünden dünyayı görmesi ve onlarla iletişim halinde olması bence çok etkileyici bir durum. Çocukluğumdan beri bu konuda yüzlerce hayal kurduğumu hatırlıyorum.
Hayvanların gözünden görmek önemli bir olay çünkü bizim için önemsiz görünen bir göletin doldurulması ya da yeni bir yol yapılması bize sıradan bir haber veya durum olabilir ama onlar için evlerini kaybetmek anlamına geliyor.
🐠Filmin hikaye ve mesajı kadar görsel tarafı da inanılmaz başarılıydı. Özellikle doğa sahnelerinde kullanılan renkler çok huzurlu bir atmosfer oluşturuyor. İnsanı dinginleştiriyor. Kuzey Amerika sulak alanlarından esinlenmiş bir havası var. Sonra insanlar doğaya müdahale etmeye başladığında o huzurun yavaş yavaş bozulduğunu görüyorsunuz. Bu kontrast filmin mesajını daha da güçlendirmiş. Çizim tarzı bana eski Pixar filmlerinin ruhunu hatırlattı. Hani deriz ya nerede o eski Pixar filmleri? Bu filmde o ruhun kıvılcımlarını yeniden hissettim.
🦈Bir diğer güzel detay da filmin çevre mesajını sadece “insanlar kötü” noktasına indirgememesi bence. Çünkü kötü olmaktan ziyade insanların doğayla bağını kaybetmesini eleştiriyor. Empati kurulduğunda hâlâ bir şeylerin değişebileceğini söylüyor. Bu yüzden bana göre sadece çocukların değil, yetişkinlerin de izlemesi gereken bir animasyon olmuş.
🐾Filmi bitirdikten sonra insanda garip bir his bırakıyor. Bir yandan çok sıcak ve umutlu, gülümserken diğer yandan gerçek hayatta doğaya neler yaptığımızı düşününce biraz hüzünlü hissettiriyor. Ama zaten bence iyi filmler tam da bunu yapmalı. Kesinlikle tavsiyedir. Hem izleyin hem de izlettirin. 🌿