Evet, yine ben. Bu uzun ve kapsamlı yazımın hepsini okuyan kişilere şimdiden teşekkür ederim. Buraları çok özledim 🙃 Sir Artur Conan Doyle'un yaratmış olduğu Sherlock karakterinin yeri bende her zaman ayrıdır. Dizi ve filmlerine girmeyeceğim bu yazıda. Çünkü dizi kısmında…devamıEvet, yine ben. Bu uzun ve kapsamlı yazımın hepsini okuyan kişilere şimdiden teşekkür ederim. Buraları çok özledim 🙃
Sir Artur Conan Doyle'un yaratmış olduğu Sherlock karakterinin yeri bende her zaman ayrıdır. Dizi ve filmlerine girmeyeceğim bu yazıda. Çünkü dizi kısmında Benedict Cumberbatch'e, film kısmında ise Robert Downey Jr.'a kızgınım. Henüz daha da eski filmlerini izlemiş değilim ama en kısa sürede izlemeyi istiyorum. Özellikle Buster Keaton'ın yönettiği ve başrolünü de kendisinin oynadığı Sherlock Jr. ve Sherlock Holmes'ü Lan Richardson'ın canlandırdığı 1983 yapımlı, Desmond Davis'in yönetmenliğindeki film Dörtlerin İmzası. Neyse, konumuz bunlar değil zaten. Evet, gelelim kitaplara. Tek bir kitap yerine bütün eserlerini kapsayan bir yorum yapmayı daha uygun gördüm. Fakat bunlardan da önce bir kaç tavsiye vermek istiyorum. Eğer benim gibi Sir Artur Conan Doyle'u seviyor ve Sherlock Holmes'un maceralarını okurken keyif alıyorsanız eğer her elinize geçen Sherlock Holmes kitabını okumayın. Malum, yazarımız öldüğü ve üzerinden çok zaman geçtiği için telif hakkı düşeli çok oldu ve Sherlock Holmes adı altında basılan çok kitap var. Kimi yayınevi hikayeleri değiştirip yayımlıyor, kimi yayınevi de kalite ve editörlük olarak leş bir kitap sunuyor bizlere. Yazım yalnışlarının dolu olduğu ve daha bir çok hatanın bulunduğu kitaplara da girersem bu yazı bitmez. Bu yüzden bir kaç öneride bulunmak istedim. Ne de olsa kaliteli bir yazı, kaliteli bir okuma demektir. "Peki bütün bu dediklerinden sıyrılan yayınevi var mı?" derseniz de, "evet var derim." Peki kim?
İlk olarak piyasada bulunan ve bence hiç bir baskının yanına yaklaşamayacağı kitaplar Everst Yayınları'nın basmış olduğu "Açıklamalı Notlarıyla Sherlock Holmes" kitapları. Toplam üç kitaplık bir külliyat ve gerçekten muazzam bir baskıya sahip. Fiyatı biraz tuzlu ama kesinlikle fiyatını kuruşu kuruşuna hak ediyor. Sherlock Holmes dünyasına girmek isteyen kişiler bu kitaplar ile girerse çok daha iyi olur. Açıklamalı notları bir yana, o dönemin kültürel, siyasi ve politik bilgilerini de içermesi, kısa kısa dipnot ve anekdotlar ile yazıyı güçlenirmesi, minik minik resimlerin bulunması ve dahası....
Evet, Everst Yayınları'nın bana sponsorluğu için teşekkür ederim. Reklam bitmiştir 😂
Şaka bir yana eğer Sherlock Holmes dünyasına girmek istiyorsanız bu kitaplar ile başlayıp sonlandırmanız sizler için çok daha kaliteli bir okuma yapmanızı sağlar. Peki başka yayınevi yok mu? Elbette var. Diğer bir yayınevi ise sanırım herkesin bildiği İş Bankası Kültür Yayınları. Fakat kendileri henüz 4 romanını yayımladı ve geri kalan 5 hikaye maalesef bulunmuyor. Romanları bana yeter derseniz bakabilirsiniz. Neyse, İş Bankasından da paralar yattı. Bende yeterince övdüğüm için kitaba geçeyim artık.
Sanırım bilmeyen yoktur Dr. Watson ve Sherlcok Holmes'u. Girdiği maceraları ve bitmek bilmeyen esrarlı olayları.....
Kitaplarda benim dikkatimi özellikle psikolojik tahliller çekti. Sherlock Holmes'un olaylara bakışı, özgün ve nevi şahsına münhasır olması karaktere bağlanmamızı daha da kolaylaştırıyor. Sherlcok Holmes'un zeka sınırlarını zorlayan hikayelerini, gerçeğe bağlı suç çözümlemelerini, gereğinden fazla egoist bir yapıya bürünmesini ben daha da çok seviyorum. Diyaloglar, olay örgüsü ve betimlemeleri ile Londra sokaklarına güzel bir yolculuk yaptırıyor Sir Artur Conan Doyle bizlere. Zaten Polisiye türünün olmazsa olmazlarından birisi Sherlock Holmes. Eğer fırsatınız varsa önce kitapları (elbette sırasıyla), sonra filmleri, en sonda ise BBC'nin Sherlock dizisini izlemeniz çok daha iyi olur. Yabancı kaynaklarda okuduğum bir bilgiye göre ise Sir Artur Conan Doyle'un Sherlock Holmes karakterini ve hikayelerini oluşturma başlangıcı ise gerçekten çok garip. Bildiğiniz üzere Sir Artur Conan Doyle gerçek hayatta bir doktor ve Sherlock Holmes kitaplarını ilham alarak yazdığı kişi ise yine bir doktor olan hocasıdır. Bir gün, muayene olmaya gelen bir kadın ve çocuğun "günaydın" dedikten hemen sonra nasıl geldiğini, nerden ve hangi yolları kullandığını, başka bir çocuğu olup olmadığını ve nerede çalıştığını hemen söyler. Sizce de bu kişi tanıdık gelmiyor mu?