Film olasılıklar arasında o kadar hızlı geçiş yapıyodu ki mevzuyu ancak incelemesini okuduktan sonra kafamda oturtabildim. Kelebek etkisi meğer sadece filmin yüzeysel kısmıymış ama ona rağmen çok etkileyiciydi bi süre etkisinden çıkamamıştım.
Spoiler içeriyor
Film tıpkı mobius şeridi gibi. Başı veya sonu yok. Olay örgüsü paradoksu andırıyor. Bu yüzden de sindirmem biraz zaman aldı hdjxjxj. Her ne kadar aşkı fiziksel bir kuvvetmiş gibi gösterip bunla boyutlar arası iletişim kullanmaları biraz komik olsa da😂 oldukça…devamıFilm tıpkı mobius şeridi gibi. Başı veya sonu yok. Olay örgüsü paradoksu andırıyor. Bu yüzden de sindirmem biraz zaman aldı hdjxjxj.
Her ne kadar aşkı fiziksel bir kuvvetmiş gibi gösterip bunla boyutlar arası iletişim kullanmaları biraz komik olsa da😂 oldukça etkileyici bir filmdi😎.
Ama anlayamadığım şey şu ki Cooper neden geçmişteki kendini dünyada kalması için uyarmaya çalışıyo veya neden Murphy'nin odasındaki o ana sıkışıp kalıyo?🤔
Solucan deliğine varmışsın 5. boyuttasın artık zaman senin kontrolünde ileri geri hareket edebilirsin. Ayrıca o halinden daha üstünsün şu an. Uzaya çıkmaya karar vermeseydin bunu keşfedemicektin.
Bir de Cooper istasyonuna nasıl geldi onu da anlamadım orası çok hızlı işlenmiş süre sebebiyle. Keşke baştaki çiftlik veya veli toplantısı sahnelerini kırpıp burya açıklık getirselermiş. 😄
Not: Filmin bilimsel danışmanlığını yapan Kip Thorn'un "Yıldızlararası Bilimi" adlı bi kitabı da varmış.
Spoiler içeriyor
Romanda eski Türkçe kelimelere fazla yer verilmiş bu durum kelimelerin açıklamaları dipnot olarak verilmesine rağmen okurken beni yordu açıkçası. Pek akıcı ilerleyemedim bu nedenle. Ama konu itibariyle hala güncel olan ve günümüze de ışık tutan bi eser olduğundan okuması zevkliydi.…devamıRomanda eski Türkçe kelimelere fazla yer verilmiş bu durum kelimelerin açıklamaları dipnot olarak verilmesine rağmen okurken beni yordu açıkçası. Pek akıcı ilerleyemedim bu nedenle. Ama konu itibariyle hala güncel olan ve günümüze de ışık tutan bi eser olduğundan okuması zevkliydi. İçeriğine geçersek:
Hikaye; Doğuyu temsil eden Şinasi, Batıyı temsil eden Macid ve bu ikisi arasında sıkışıp kalan batılılaşmayı şekilden ibaret sanan kesimi temsil eden Neriman üzerinden ilerliyor.
***
Doğruyu söylemek gerekirse hikayede yanlış Batılılaşma anlayışının kadın üzerinden anlatılmasından pek hoşlanmadım. Sanki kadınların yeniyi istemelerinin nedeni sadece gösterişmiş gibi. Bilemiyorum o dönemde öyleydi belki ama rahatsız oldum işte😅.
Ayrıca Faiz Bey'in Neriman'ı daha fazla uçuk heveslere kapılmasın diye hemen Şinasi'yle evlendirmeye çalışması da sinir bozucuydu. Keşke onu sürekli şöylesin böylesin cok değiştin bilmem ne diye suçlayacaklarına neden yanlış düşündüğünü anlatmaya çalışsalardı. Ne de olsa Neriman genç bir kız, illaki fikirlerinde değişme olacak yeni şeyler denemek isteyecek ve heveslenecek. Neriman'nın da dediği gibi kimse onu anlamıyordu ve bu yüzden de onu sürekli kafesin içinde tutmaya çalıştılar.
Tabi bunları söylerken Neriman'ı savunmuyorum sadece empati kuruyorum. Bencilce ve şımarık davranışlarını göz ardı etmek doğru olmaz. Neyse... 😅. Sizin düşüncelerinizi de merak ediyorum. Yorumlarda buluşalım😉.
Sosyoloji hocamız dönem sonu yapay zeka ve epistokrasi adlı bir panel açmıştı. Konuya baya yabancı kalınca kötü hissetmiştim 😅. Bu yüzden 50 Soruda Yapay Zeka'yla karşılaşınca 😯 şu tiple kesinlikle okumalıyım diyerek sipariş etmiştim. Ama okumam kalın bir kitap olmamasına…devamıSosyoloji hocamız dönem sonu yapay zeka ve epistokrasi adlı bir panel açmıştı. Konuya baya yabancı kalınca kötü hissetmiştim 😅. Bu yüzden 50 Soruda Yapay Zeka'yla karşılaşınca 😯 şu tiple kesinlikle okumalıyım diyerek sipariş etmiştim. Ama okumam kalın bir kitap olmamasına rağmen yaklaşık 3 haftamı aldı 😅. Didaktik bir kitap olunca roman gibi akıp gitmedi. Tabi bu kitaba gölge düşürmeyecek kadar küçük bir şey. Okuyunca siz de görüceksiniz ki büyük bir emek ve birikim var kitapta.
***
İçeriğine gelicek olursak kitap beş bölümden oluşuyor. İlk üç bölümde daha çok yapay zekaya dair tanımlara ve Y.Z' nin tarihine yer verilmiş. Dördüncü ve beşinci bölümlerdeyse Y.Z'nin nasıl çalıştığına ve gelecekte neler yapabileceğine değinilmiş. Açıkçası okuması en zevkli kısmı da bu son iki bölümdü - tabi kitaptaki soruları karışık okumaktan ziyade sırayla okumanızı tavsiye ederim çünkü kitap önceki başlıklardan referans alarak ilerliyor-. Bilgisayarlar bizi bizden daha iyi tanıyabilir mi, Y. Z dünyayı ele geçirip hepimizi yok edecek mi, robotlar aşık olabilir mi? vb. başlıklar ele alınmış.
***
İşin içine mantık ve matematik girince başa dönüp tekrar okuduğum yerler olsa da yazar karmaşık terimleri ve olayları gayet sade ve somut benzetmelerle okura açıklamaya çalışmış. Bir nevi yapay zeka 101 kitabı gibi. Her ne kadar hakkını vererek okumamış gibi hissetsem de😅 okumuş olmaktan memnunum😌. Konun meraklılarına da tavsiye ederim😊.
Hepimiz hayatımızın bi bölümünde ıluminati ile ilgi birçok komplo teorisi duymuşuzdur. Gerçekten varlar mı? Peki amaçları ne? Her yere adamları sızmış diyorlar doğru mu? Akılda deli sorular sjsjsj Bir cinayet üzerine CERN'e çağrılan Hardvard'lı simge bilim profesörü Robert Longdan'nın da…devamıHepimiz hayatımızın bi bölümünde ıluminati ile ilgi birçok komplo teorisi duymuşuzdur. Gerçekten varlar mı? Peki amaçları ne? Her yere adamları sızmış diyorlar doğru mu? Akılda deli sorular sjsjsj
Bir cinayet üzerine CERN'e çağrılan Hardvard'lı simge bilim profesörü Robert Longdan'nın da aklıda benzer sorular var. Dahası yıllar önce yok olduğu düşünülen ulvi bir amaç için kurulmuş bu topluluk cinayet işleyebilecek kadar gözü karartmış olabilir mi?
Sıradan bir cinayet soruşturmasından fazlası olan bu hikeyede ıluminati üzerinden din ile bilim karşılaştırılıyor ve tartışılıyor. Din ile bilim gerçekten zıt kutuplar mı yoksa bilim Tanrının varlığı ispatlamak için bir araç mı? vb. Peki ya sizce? :) Dinle bilim gerçekten birbirini tamamlayan bir bütün olabilir mi?
Amerika'dan İsviçre'ye ordan da Hristiyanlığın kalbi kutsal şehir Vatikan'a uzanan 574 sayfalık soluksuz bir macera sizi bekliyor dostlarım çok bekletmeyin :)
***
Dan Brown dünyasına adım attığım ilk kitaptı ve zekasına hayran kaldım diyebilirim. Tam bir bulmacaydı. Her şey o kadar güzel kurgulanmış ki okurken çok hiç şüphe duymadım😄. Beni zorlayan tek yanı adı geçen mekanları ve sanat eserlerini bilmediğimden gözümde canlandırmakta zorlanmamdı. O da benim cahilliğim diyelim yapcak bir şey yok.😅
***
!(SPOİLER)!
Keşke kitabın sonunda Robert'la Victoria halka gerçeği açıklasaylardı. Birçok kişinin imanı yalan bi mucizenin üzerine kurulmuş oldu.🙄
Konusu ilk bakışta bilim kurgu havası veren bu film izlemeye başlayınca çok başka bi yere sürüklüyor insanı. Normalde romantik filmler bana sıkıcı gelirken About Time'ı izlerken zamandan koptum.Rachel MCadams'ın zarif ve sevimli tavırları, Tim ile Mary'nin uyumu ve daha bir…devamıKonusu ilk bakışta bilim kurgu havası veren bu film izlemeye başlayınca çok başka bi yere sürüklüyor insanı. Normalde romantik filmler bana sıkıcı gelirken About Time'ı izlerken zamandan koptum.Rachel MCadams'ın zarif ve sevimli tavırları, Tim ile Mary'nin uyumu ve daha bir çok şey kalbimde sıcak çikolata etkisi yarattı adeta. Uzun zamandır bana yeniden böyle hissettiren bi film bulamadım. Tadı damağımda kaldı desem yeridir. Kesinlikle izleyin dostlarım pişman olmayacaksınız :)
Ayrıca About Time'a benzer sıcacık film önerilerinizi ve filme dair yorumlarınızı merakla bekliyorum :))