Spoiler içeriyor
🎬 "Winter is coming." Bu incelememde SONSÖZ haricinde spoiler bulunmayacak. SONSÖZ'e kadar gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz. SÖNSÖZ'de büyük bir gömmece var. Sakın "Ben izlemeyeceğim zaten." demeyin. Ya bir gün izlerseniz? Yazık edersiniz. – Dizinin konusu nedir? Adını George R. R.…devamı🎬 "Winter is coming."
Bu incelememde SONSÖZ haricinde spoiler bulunmayacak. SONSÖZ'e kadar gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz. SÖNSÖZ'de büyük bir gömmece var. Sakın "Ben izlemeyeceğim zaten." demeyin. Ya bir gün izlerseniz? Yazık edersiniz.
– Dizinin konusu nedir?
Adını George R. R. Martin'in yarattığı A Song of Ice & Fire adlı kurgusal evreninin ilk kitabından alan dizi, Westeros'a hakim olan ve onu şekillendiren entrikaları konu ediniyor. Yazların onlarca yıl, kışların ise bir ömür sürebildiği bir diyar, içten içe nifakla kaynamaktadır. Köklerini saldıkları topraklar kadar soğuk ve sert olan Stark Hanesi'nin kalesi Winterfell'in kuzeyinde, Yedi Krallık'ı koruyan Sur'un ardında tekinsiz güçler toplanmaktadır. Kuşkulu bir ölümün ardından kralı ve dostu tarafından saltanat makamı olan güneye çağrılan Eddard Stark, kendisini Demir Taht'ı arzulayanların baş döndürücü entrikalarının arasında bulur. Dostuyla düşmanını, gerçekle yalanı ayırt edemez olan Eddard'ın, ne kıyısında yürüdüğü uçurumdan, ne de Ejderkrallar'ın soyundan gelen sürgün Targaryen kardeşlerin, taştan ejder yumurtaları ve soylu atların sırtında serpilen iktidar düşlerinden haberi vardır. Kış, Starklar ve yandaşları için olduğu kadar Yedi Krallık için de uğursuz alametlerle gelmektedir. Taht mücadeleleri her zamankinden daha sert geçecektir.
– Dizi hangi seyirci kitlesine hitap ediyor?
Game of Thrones, epik fantezi türünü seven herkesin beğeneceğini düşündüğüm bir yapımdır. Hikayeye pek önem vermeyen, sadece gözünü doyurmak isteyenlerin de bayılacağını söylemek istiyorum.
– Dizi gerçekçi mi?
Bu soruyu yanlış diziye soruyoruz. Zira Game of Thrones; ejderhalar, buzdan adamlar ve büyüler gibi pek fantastik ögeyi barındırıyor. Bu soruyu evrenin temeline değil de, karakterlerin motivasyonuna ve gelişen olaylara yöneltecek olursak, evet. Bu dizi gerçekçi. Ancak o da bir yere kadar. Biraz sonra değineceğim üzere son iki sezonda bazı tatsızlıklar yaşanıyor.
– Dizinin karakter gelişimleri nasıl?
Breaking Bad yazımı hatırlayacağınız üzere, Breaking Bad'deki gelişimlerin bu diziden daha iyi olduğunu söylemiştim. Aslında bir yere kadar Game of Thrones bu konuda daha iyiydi. Karakterlerin gri oluşu ve işlenişi harikaydı. Sonradan bozdular. Ama son iki sezonu saymazsak, genel anlamda karakter gelişimlerinin çok iyi olduğunu söyleyebilirim.
– Dizideki oyunculuklar nasıl?
Tek kelimeyle muhteşem. Ana karakterler olsun, yan karakterler olsun, oyuncu kadrosunun hepsinin performansı harika. Zaten bir dönemler Emmy ödüllerinde Game of Thrones'tan geçilmemişti. Varın siz hesap edin.
– Dizinin müzikleri nasıl?
Pek çok şeyi gibi dizinin müzikleri de mükemmel. Ara sahnelerdeki müzik kullanımından tut, intro müziğine kadar hepsi müthiş. Bana müzikleri en iyi dizinin hangisi olduğunu sorsaydınız, cevap olarak kesinlikle Game of Thrones'u söylerdim.
– Dizinin uzunluğu ve gösterim süresi nasıl?
Dizi uzun soluklu bir dizi sayılır. Toplamda 8 sezona ve 73 bölüme sahip. Bölümlerin her biri 1 saat uzunluğunda. Bu da dizinin toplam süresini 73 saat yapıyor.
– Dizi ile bağlantılı herhangi bir spin-off yapım bulunuyor mu?
Hayır, şimdilik bulunmuyor. Şimdilik dedim, çünkü HBO dizinin 300 yıl öncesini konu alacak "House of the Dragon" isimli bir proje üzerinde çalışıyor. Dizinin 2022'de yayına sokulması planlanıyor. Bu projenin dışında başka projelerin de gelmesi muhtemel, çünkü George R. R. Martin yazdığı kitaplardan çok sayıda proje uyarlanabilir.
– Diziyi ne kadar sürede bitirebilirim?
Sizin için durumunuza göre üç paket oluşturdum:
📌 BOŞ BOŞ DURUYORUM PAKETİ: Her gün boş boş oturuyorum ve yapacak hiçbir şeyim yok. Günde 6 bölüm dizi izleyebilecek kadar boş vaktim var.
Al bakayım: 73 bölü 6, 12 eder. Kalan 1 bölümü de pazar günlerine eklersin. Öngörülemeyen daha fazla boş durma veya bir işinin çıkması gibi durumları da göze alırsak, bu diziyi 10 ila 20 günde bitirirsin.
📌 SIRADAN İNSAN PAKETİ: Gündelik işlerim var ve hayatımı bir düzene sokmuş biriyim. Günde 2 bölüm izleyecek kadar zamanım var.
Al bakayım: 73 bölü 2, 36 eder. Kalan 1 bölümü de pazar günlerine eklersin. Yine öngörülemeyen bazı durumları göz önüne alırsak, bu diziyi 30 ila 40 günde bitirirsin.
📌 SINAVLARA ÇALIŞIYORUM PAKETİ: Üniversite sınavlarım yüzünden neredeyse hiç boş vaktim yok. Günde en fazla 1 bölüm izleyebilirim.
Al bakayım: 73 bölü 1, 73 eder. Çalışılan sınavın durumuna göre iki günde bir veya günde bir bölüm izleyebileceğini varsayarsak, bu diziyi 2 ila 3 ayda bitirirsin. Ancak bir diziye sınav kafasıyla başlamanız tavsiye edilmez.
– SONSÖZ (spoiler)
Normalde incelemelerimde spoiler paylaşmam, ama Game of Thrones için bu farz oldu. Final sezonunu başka bir şekilde gömemezdim.
Oyunculuklarıyla, kadrosuyla, görselliğiyle ve epik hikayesi ile Game of Thrones, berbat finaline rağmen halâ piyasada bulabileceğiniz en iyi fantastik dizi. Peki dizinin finali neden bu kadar gömülüyor?
Pek çoğunuzun laf attığı senaristlerden önce buradan George R. R. Martin'in validesine selamlarımı iletiyorum. Kitapları yazmaya neden devam etmedin ki? Stephen King kadar hızlı yazamıyorsun tamam da, bu kadar da olmaz. Uyarlayacak kaynak kitap bulamayan senaristler ne yapsın? O puştlara da geleceğim.
Final sezonu olan sekizinci sezon, önemli karakter gelişimlerinin de çöpe atıldığı bir sezon oldu:
1) Arya Stark: Aldığı tüm o eğitimler, Brienne'e artistlik yapmaktan başka bir işe yaramadı. Büyük Savaş'ta bile korkup saklanmaktan başka bir şey yapmadı.
2) Daenerys Targaryen: King's Landing'i ejderhası ile yaktığı sahneyi hatırlayın. Tamam anladık, Cersei'den nefret ediyorsun. Ama git onun olduğu sarayı yak, tam karşında duruyor, şehri niye yakıyorsun? Binlerce masum insanı sırf Cersei'ye karşı hırs yaptığın için öldürdün. Hangi insan böyle bir aptallık yapar? Sen Zincirkıran'sın, ilk sezonlarda seni merhametinle tanımıştık. Finalde Jon'un onu öldürmesi bu yüzden iyi oldu, haketti sonuçta. Daenerys öldükten sonra da Drogon gelip Demir Taht'ı yok etti. Jon'u öldürmedi, çünkü onu değil Demir Taht'ı suçladı. İşte Drogon böyle erdemli bir ejderhaydı. Dragon'un karakter gelişimi bile Daenerys'in gelişiminden iyiydi.
3) Tyrion Lannister: Tyrion bildiğiniz üzere zeki bir karakter. Ama son iki sezonda fena enayilikler yaptı. Tyrion, ablası Cersei'nin sözüne güvenecek kadar aptal birisi değil.
Cersei'ye değinmişken; sizce de Cersei çok basit ölmedi mi? Tuğlaların altında kalarak ölmek bir kraliçenin isteyeceği son ölüm şeklidir sanırım. Jaime ile sarayın altında kalarak onursuz bir şekilde öldüler.
Son sezon özellikle mantık hataları yönünden oldukça zengindi. The Long Night bölümünde, akgezen ve ölü ordusuna karşı yapılan Büyük Savaş (!)bomboştu. Neden mi?
Hatırlarsanız ölüler ve akgezenler sadece ateş veya ejderhacamı ile yok edebiliyordu. Winterfell'e konuşlanmış Dothrak ordusu da "Bunları önden yollayalım, bakalım ne olacak?" der gibi önden yollanmıştı. Peki bu Dothraklar silah olarak ne kullanıyor? Orak kullanıyorlar. Melisandre gelip bunların oraklarına büyü yapmasaydı, alevsiz oraklarıyla boşu boşuna öleceklerdi. Gerçi yine de öldüler. Winterfell'den uzağa baktığımızda Dothrak ordusunun alevli silahlarının bir bir sönmeye başladığını gördük. Görsel olarak güzel bir sahne yapalım demişler ama mantık çerçevesinde düşünememişler.
Sezonlar boyunca "Bak büyük bir savaş geliyor, Night King ve ordusu her şeyi yok edecek." şeklinde bizi heyecanlandırdılar ve sonunda görsel olarak gereksiz karanlık ve mantık hatalarıyla dolu aptal bir savaş izledik.
Dizinin başından beri verilen akgezen hikayesi ile dördüncü sezondan beri verilen Night King hikayesi de tümüyle çöpe atıldı. Arya nasıl olur da bu kadar basit bir şekilde Night King'i öldürebilir? Onlarca akgezen ve komutan arasından ışınlanıp geldi küçük orospu. Night King de Arya'yı boğazından tutup mal mal baktı, anında öldürseydi keşke, cesur ve anlamlı bir ölüm görmüş olurduk. Ama nerede?
Büyük Savaş boyunca karakterleri ölümden kurtaran şey, karakterlerin savaş yetenekleri veya bir ejderha değil, kameramandı. Herkesi kameraman kurtardı resmen. Karaktere onlarca ölü ve akgezen saldırıyor. Sonra sahne değişiyor, bakıyorsun ki hepsi ölmüş. Jon Snow da Night King'e dalacak, arada 50 metre mesafe var. Kamera açısı değişiyor, aradaki mesafe değişmiyor. Kırk saniyede bir türlü şu Night King'e varamadı. Kısacası sezonlar boyu bize pohpohlanan Büyük Savaş (yersen) mantık hataları dolu, boş bir savaştı. Ha bir de yedinci sezonun sonunda koskoca Sur'u yıkan ejderha, Jon'un arkasına saklandığı çük kadar taşı yıkamamıştı, onu da ekleyeyim.
İlk sezonlarda inanılmaz diyaloglar yazan iki senarist ağabey nasıl oldu da böyle berbat bir işe imza attı, anlayamıyorum.
Tüm diziye genel olarak baktığımda ise şu tabloyu görüyorum:
İlk dört sezon bir başyapıt, beşinci ve altıncı sezonlar iyi ama mükemmel değil, yedinci sezon kötü, sekizinci sezon ise berbat ötesi. Aranızda yedinci sezonu beğenenler mutlaka olmuştur. Görselliği her sezonda olduğu gibi muhteşemdi, ama bana kalırsa senaryosu çok basitti. Hele Jon Snow ve Daenerys arasındaki Türk dizilerinden fırlamış aşk hikayesine değinmeyeceğim bile.
Hazır çiftlerden bahsetmişken bunu da yazayım: Dizide sırasıyla en sevmediğim 3 çift:
1) Jon Snow & Daenerys Targaryen
2) Ç*ksüz Grey Worm & Missandei
3) Arya Stark & Gendry
En iyilerine de değinmek lazım: Dizide sırasıyla en sevdiğim 3 çift:
1) Jon Snow & Ygritte
2) Khal Drogo & Daenerys Targaryen
3) Ned Stark & Catelyn
Sırasıyla en sevdiğim 5 bölüm:
1) The Rains of Castamere - (3x9)
2) Hardhome - (5x8)
3) Battle of the Bastards - (6x9)
4) Fire and Blood - (1x10)
5) And Now His Watch is Ended - (3x4)
Eğer son iki sezon kötü olmasaydı kusursuza yakın bir dizi olmuştu. Güzelim diziyi yazık ettiniz.
Buraya kadar okuduysanız çok teşekkür ederim...
Diziyi izlediyseniz sizin de dizi hakkında görüşlerinizi merak ediyorum. Eğer izlemeyenlerden iseniz ve aklınıza takılan sorular varsa sorabilirsiniz.
🔎 Puanım 9/10