Spoiler içeriyor
Her bölümü ters köşe olan Türk polisiye/dram dizisi: Masum. Sinematografisi, castı ve müzikleri: 10/10. Toplumda akıl sağlığını koruyabilmenin tek yolunun akıl sağlığını bozmaktan geçtiği ya da akıl sağlığı iyi olan herkesin bir zamandan sonra akıl sağlığını tercihen bozmak istediği sosyolojik/psikolojik…devamıHer bölümü ters köşe olan Türk polisiye/dram dizisi: Masum.
Sinematografisi, castı ve müzikleri: 10/10.
Toplumda akıl sağlığını koruyabilmenin tek yolunun akıl sağlığını bozmaktan geçtiği ya da akıl sağlığı iyi olan herkesin bir zamandan sonra akıl sağlığını tercihen bozmak istediği sosyolojik/psikolojik sıkıntıda olduğu topluma ne ad verilir? Bunu bir bölümde Haluk Bilginer bize hiç konuşmadan hatta mimik dahi yapmadan sunuyor. En beğendiğim sahne gerçekten o oldu. Masum; görmezden gelmelerin, şiddetin, bastırılmış öfkenin, sağlıksız ailenin, iletişimsizliğin tablosu. Her bölümde varsayımlarla ilerliyorsunuz. İlk iki bölümü anlamakla, kalan bölümlerden birkaçı tahminler sunmak ve olayı çözmekle ve son bölümlere doğru da şaşırarak geçen 8 bölümlük mini dizi.
Ataerkil bir toplumun tablosu. Bastırılmış şiddetin sonuçları. Pasif iletişimin yarattığı boşluk. Bu üçüde bu dizi için geçerli başlıklar bana göre. Cevdet Bey, ilgisini ve hissettiklerini gizlemeyen fakat konu canını sıkacak bir duruma döndüğünde duymamazlığa vurduğu, vurdumduymazlığı çözüm olarak sunan karakter. Anneleri "gerçekçilik" adı altında duygusal olarak insanları istismar eden aşağılayıcı tavrıyla çocuklarında ilgi/sevgi boşluğu yaratan diğer bir karakter. Taner, şiddete eğilimli olmayan ama içinde biriken kırgınlığı, öfkeyi dile getirmeyerek Pasif Agresifliğin (bu sıralar üstünde çalıştığım konu olduğu için sıklıkla her yazımda, eğer rastladıysam bu duruma, bulunuyor) dışa vurumuyla şiddete eğilimli hale gelen Cevdet Bey'in büyük oğlu. Ve gelelim Tarık'a. Aslında Okan Yalabalık'a... Şizofreniyi bize çok gerçekçi ve çok rahatsız edici şekilde sunan büyük bir oyunculuk sergiliyor. Muhteşem bir rol üstleniş. Toplumun gerçeğinden kopan Tarık, toplumdaki-bulunduğu durumdaki gerçeği reddeden ailenin sonucu olan bir karakter Tarık. Masum mu peki? Hayır. Genel çerçevede bu ailenin üzerinde dönse de konumuz asıl bir konu var ki yarım bırakılmış olmasını anlayamıyorsunuz.
Diziyi izlediğinizde herkesin gerçeklikten koptuğunu, üzerinde düşündükçe fark ediyorsunuz. Şiddeti görmemeyi seçip şiddete bahane uyduran, hastalığı görmemeyi seçip hastalığa da bahane uyduran, aldatılmayı ve ölümü de görmezden gelip bahaneler uyduran bir döngü. Yardım çığlıklarının sonucu hep aynı. Önce bulunan durumdaki inkarı ve durumun gerçekliğini gören insanlar daha sonra durumu değil bahaneleri kabulleniyorlar. Normalde herhangi bir patolojik durumla yüzleşen insanlar, psikolojik olarak önce inkar daha sonra direnç gösterir ve en sonunda olayı, durumun gerçekliğini kabullenirler. Başa gelen komiserler etikliği çiğneyip ahlaki bir yoksunluğa gidiyorlar ve toplum olan bizler de bunu direnç göstermeden kabulleniyoruz ya da kabullenmek mecburiyetinde kalıyoruz. Gerçeği bilen kimler peki? Bir avuç meraklı insan.
Çok gerçekçi ve çok rahatsız edici bir diziydi. Başarılı buldum.
10/10.