⊃∪∩ᑢ KİTAP İNCELEMESİ 🏜️ 📙 Öncelikle uzun bir yazı olacak. Çünkü zaten kitap 712 sayfa ve böyle güzel bir esere de uzun ve detaylı bir anlatım yapmak gerekir. 🚀 Yazar Frank Herbert'ın kitabı yazarken ne kadar zorlandığını tahmin bile edemiyorum.…devamı⊃∪∩ᑢ
KİTAP İNCELEMESİ 🏜️
📙 Öncelikle uzun bir yazı olacak. Çünkü zaten kitap 712 sayfa ve böyle güzel bir esere de uzun ve detaylı bir anlatım yapmak gerekir.
🚀 Yazar Frank Herbert'ın kitabı yazarken ne kadar zorlandığını tahmin bile edemiyorum. Çünkü onun için bence Dune gezegeni gerçek ve kitabı okuyunca sizde bu hisse kapılıyorsunuz. Arrakis gezegeniyle, orada yaşayan Fremenlerle, Kum Solucanlarıyla, yedikleri yemeklerle, kültürleriyle ve daha nicesiyle ilgili her ayrıntıyı veriyor bize yazar. O kadar iyi kurgulanmış bir dünya oluşturmuş ki gerçek gibi geliyor insana. Ayrıca tüm dinleri ve kültürleri kullandığı doğru ama özellikle Arapça kelimelerin ve Arap kültürünün fazlalığını hissediyorsunuz. Hatta Dune evreninde anlamını bilmediğimiz oldukça fazla kelime olduğu için kitabın sonunda da bir sözlük bile bulunuyor. Okumadan önce bu kısma biraz göz gezdirirseniz kitabı anlamakta daha az zorluk çekersiniz. Yine aynı şekilde gezegenin küçük bir haritası da son sayfalarda mevcut.
🌪️ Tabi İthaki Bilimkurgu klasiklerinden biri olduğu için içinde bolca farklı icat veya daha önce de bahsettiğim Kum Solucanları gibi değişik canlıları görmek de mümkün. Ama beni bu konuda şaşırtan asıl unsur yine kitabın sonunda yer alan Dune Ekosistemi ile ilgili bölümdü. Size birkaç sayfa da olsa Dune'da oksijenin nasıl üretildiğinden (Gezegenin tamamı çöl olunca tabi bitki yaşamıyor.), o gezegenin atmosferini, çıkan rüzgarların hızına kadar tüm her şeyi anlatıyor. Hayran olmamak elde değil.
💧 Bir de okurken belki de gelecek yıllarda hayatımızın en büyük problemi haline gelebilecek su kıtlığı aklıma geldi. Çünkü kitapta su o kadar değerli ki Fremenler için ağlamak bile su kaybı olarak bakılıyor. Damıtıcı giysi adını verdikleri idrar ve teri suya geri dönüştürebilen özel çöl kıyafetleri giyiyorlar. Bu kadar olmasa da ister istemez bana "Acaba gelecekte böyle mi olacağız?" dedirtti. Yani çoğu bilimkurgu kitabında olduğu gibi bundan da birkaç ders çıkarabiliyorsunuz. Ayrıca kitapta felsefi birçok diyalog da bulunuyor. Ama ben genel olarak felsefeyi sevmiyorum bu yüzden felsefi konuşmaların olduğu kısımlarda sıkıldığımı itiraf etmek zorundayım, sanırım benim için kitabın tek kusuru buydu.
🪐 Onun dışında kitapla ilgili eleştirebileceğim bir nokta yok. Zaten ne haddime! Hazır filmi de yeni çıkmışken hemen okuyun ki sinemasına da gidebilesiniz. Ben daha henüz ikinci kitabı okumadım. Yakın zamanda okursam onun yorumunu da yapacağım. Başlayacak olanlara iyi okumalar dilerim...
🌀 "Dünya dört şeyin üzerinde durur; bilgelerin ilmi, yücelerin adaleti, haklıların duası ve yiğitlerin cesareti. Ama hükmetme sanatını bilen bir hükümdar olmadan, bunlar hiçbir işe yaramaz."
💀 KATİLİN KİTABA PUANI: 8,6 / 10