Veganizm Eleştirisi. “Bir hamam böceği öldürürsen kahramansın, bir kelebeği öldürürsen şeytansın. Ahlakın estetik standartları vardır.” Belgeselin 5 bölümü var. 1 - Evcil Hayvanlar 2 - Yemek 3 - Giysi 4 - Eğlenceler 5 - Bilimsel Araştırmalar Belgeselin haklı olduğu noktalar…devamıVeganizm Eleştirisi.
“Bir hamam böceği öldürürsen kahramansın, bir kelebeği öldürürsen şeytansın. Ahlakın estetik standartları vardır.”
Belgeselin 5 bölümü var.
1 - Evcil Hayvanlar
2 - Yemek
3 - Giysi
4 - Eğlenceler
5 - Bilimsel Araştırmalar
Belgeselin haklı olduğu noktalar var -vejetaryen yapacak kadar değil-. Bunun yanında çok abartılı ve subjektif olduğunu düşündüğüm yanları da var. Sırayla başlayalım.
1 - Genel Argümanlar
"hayvanlara eziyet ediyoruz." Welcome to Biology.
Her hayvan birbirine eziyet eder çünkü Doğal Seçilim dediğimiz şey budur. Herkes birbirini yer, vahşi olur, cani olur. Yani olayı dramatiza etmeye gerek yok. Bu filmdeki görüntülerin ÇOĞUNU (bazılarının yaptığı insanlık dışı hareketler dışında) normal bir Nat Geo Wild belgeselinde de görebilirsin yakın filmdeki bazı görüntülere kesinlikle katılıyorum. Sanayileşme başımıza gelen en iğrenç şeylerden biridir bana göre. Bütün gezegeni yerle bir eden bir olaydır ve bundan herkes gibi hayvanlarda nasibini alıyor. Bu durumda insanların vegan değil sanayi düşmanı olması lazım. Fast Food gıdalar yüzünden ölen "seri üretim hayvanlar" durumuna bende karşıyım ama bu durdurulabilir bir mesele değil ve veganlıkla alakası yok. Ayrıca "bu belgesel vegan yapar" denmiş de ben bunların yarısını kendi gözlerimle gördüm ve ben de yardım ettim. Kurbanda ölen ineklerin kemikli kısımlarının kesilmesine yardımcı olmuştum. Bizzat biliyorum ve hala vegan değilim. Hayvan öldürmenin etik dışı olduğunu düşünmüyorum, hayvanların obje gibi üretilip yok edilmesine karşıyım. Bu, veganlıktan çok ayrı bir şey.
2 - Bilimsel Araştırmalar
Belgeselin tamamen saçmaladığı noktalardan biri. "Hayvanlarda yapılan deneyler insanlara göre kesin sonuç vermez." Farelerle insanların çok büyük genetik benzerlikleri vardır ve yapılan deneyler genellikle doğru sonuç verir. Ayrıca farelerden sonra bu deneyler gönüllü insanlar üzerinden de devam edilir. Belgeselin bu bölümü gerçekten vegan propagandası gibi hissettirdi. Ne yapalım muz üzerinde mi deneyelim? Sonuçta onunla da %41 benziyoruz dimi. Sonuçta o da acı çekmiyor.
3 - Bitkilerdeki Çevresel Sinir Sistemi
Canlılarda Merkezi Sinir Sistemi ve Periferik Sinir Sistemi olarak ikiye ayrılır. Bu sistemlerde kendi içinde ikiye ayrılır. MSS, Beyin ve Omurilik olarak ikiye ayrılır. Bitkilerde ne Beyin, ne de Omurilik olmadığı için bitkilerin MSS'i yoktur lakin Periferik (Çevresel) Sinir Sistemleri vardır. Anneler daha iyi bilir sözlerden bile etkilenen bitkiler vardır. Böcek yiyen bitkiler vs. Yani bitkilerinde acı çekme ve hissetme gibi sinir sistemleri vardır. Sırf bağırmıyor diye bitkileri umursamayıp hayvanları umursamak çok etik dışı bir bakış açısı. Veganlar bitki yiyor onlar bir canidir onlar gibi olmayın :D. Yani bu işin etiği metiği yok. Her hayvan birbirini yer. Eğlence ve bazı saçma sapan sadist davranışlardan bahsetmiyorum. Hayvanı öldürüp yemek gayet doğaldır. Onu sirklere sokup eğlence malzemesi etmek doğal değildir. Hayatımda hiç sirk'e gitmedim, hayvan satın almadım, hayvanların kullanıldığı yarışmaları izlemedim, hayvanat bahçesine bile 1 kere gitmişimdir hayatım boyunca.
4 - Etin H. Habilis için Önemi ve Tarım Devrimi
"Özellikle H. Habilis dönemlerinde kanıtlarını gördüğümüz beyin büyümesi, bu aşamada et yemenin zorunlu olduğunu düşündürüyor." Canan S. (2019), İnsanın Fabrika Ayarları: Beden. Tuti Yayınları. S. 133
İnsanoğlu, Neokorteks'in gelişimi için et yemek zorunda kalmıştır. Aynı sekilde beynin 2 milyon önce hızla gelişmesiyle 2 milyon yıl önce ateşe hükmetmemiz bir tesadüf olamaz. Ateşi keşfettik eti pișirip kolayca sindirebildik ve beynimiz gelişti. Ayrıca et yüksek enerjiye sahip bir besindir. Beynin vücudun enerjisinin %20'sini aldığını da hesaba katarsak etin ne kadar değerli olabileceğini tahmin edin. İnsanların gruplar halinde takılıp birlikte avlandıklarını ve aletler üretebildiklerini de hesaba katarsak onların ete ulaşıp sindirebilmesi gayet rahat olacaktır.
Kullandığım Genel Kaynaklar
+https://evrimagaci.org/insan-zekasinin-evrimi-neden-sadece-insanin-beyni-bu-kadar-evrimlesmistir-41
+https://evrimagaci.org/insan-evriminde-beyni-buyuten-et-degil-de-nisasta-mi-4417?read-complete=true
+http://www.khanacademy.org.tr/video.asp?ID=7037
+Canan S. (2019). IFA: Beden. Tuti Yayınları.
+Sinan Canan YouTube Konuşmaları
+https://www.nih.gov/news-events/news-releases/new-comprehensive-view-mouse-genome-finds-many-similarities-striking-differences-human-genome#:~:text=Mice%20and%20humans%20share%20approximately,1.5%20percent%20of%20these%20genomes.