17. Bölüm: Hayali Saatçi DAVID HUME 05.12.2022 (Bu ne diyenler profilimdeki sabitlenmiş gönderiye bakabilir)
suphe"Şu kalemi bile bir yapan var, koca evren kendi kendine mi oluştu gerçekten?" savının felsefî bir temele oturuyor olduğunu görmek…devamı"Şu kalemi bile bir yapan var, koca evren kendi kendine mi oluştu gerçekten?" savının felsefî bir temele oturuyor olduğunu görmek şaşırttı. Bunun dışında da söyleyebileceğim pek bir şey yok.
2y
Yanıtla
_hafsa_Bu tasarım argümanı şu sebepten bana çok mantıklı gelmedi ne yazık ki karşınızda bir tasarım olduğunu fark edebilmeniz için, tasarımcıyı…devamıBu tasarım argümanı şu sebepten bana çok mantıklı gelmedi ne yazık ki karşınızda bir tasarım olduğunu fark edebilmeniz için, tasarımcıyı kimin tasarladığını bilmenize gerek yok. Aslına bakarsanız, bu ilke Bilim’e de zarar verir çünkü; çünkü böyle bir ilkeye göre bir açıklama yapmak için o açıklamaya ilişkin bir açıklamaya ve ardından açıklamanın açıklamasına yönelik bir açıklamaya sahip olmamız gerekmez mi…. Bence bu söyle sonsuza kadar gidebilir.Anladığım kadarı ile geçiştirme bir cevap bu bana göre.
Bilmediği şeylerde haddinden fazla emin olan insanlara okutulması gereken bir bölümdü.
Sonuç:
Gelgelelim yine inanca, sanırım yine her zaman ki gibi aynı noktaya gelmiş bulunmaktayız, çok bilmişlerin yıllardır anlatamadığı veya kendilerine yetecek kanıtlarla anlatmak istediklerini, aslında temelsiz iddilar olabileceğini ortaya dökmek istemiş, bunu açıklamış olması da bence cesaret isteyenn bir eylem, kafasındaki bizler bence onun bu cesaretini alkışlamalıyız.benlik, özdeşlik , neden sonuç, dış dünya, gerçeklik, evren ve tanrı...gibi konularda aslında bir halt bilmediğimizi ve bilecmeyeceğimizi de çok net şekilde gözümüze sokmuştur diyebiliriz.(kendisi hakkında daha önceden bilgili olduğum filozof bu da onun hakkında şuan ki düşüncem)
2y
4 beğeni
Yanıtla
moriartywjKardeşim şu pilot kalemi görüyor musun? Terazi örneği çok hoşuma gitti. Ama terazinin diğer kefesini göremiyor olsak da teraziyi bizzat…devamıKardeşim şu pilot kalemi görüyor musun? Terazi örneği çok hoşuma gitti. Ama terazinin diğer kefesini göremiyor olsak da teraziyi bizzat kurduğunu, diğer kefede ne olduğunu isminden bile daha iyi bildiğini iddia eden insanların çokluğu beni şaşırtıyor. Gerçi durup insan beyninin işleyişini düşündüğümde o kadar da şaşırtıcı olmuyor. Konu hakkında daha detaylı bir okuma yapmak isteyenler varsa hızlı ve yavaş düşünme isimli kitaptan ilgili bölüme yönlendirmem için zarf atabilirler.
Filozofumuz agnostikliğin temelini atmış gibi olmuş, güzel de olmuş. Toplumun dışlamasına, üniversitede hakkı olan işin verilmemesine rağmen düşüncelerini savunmaya devam etmesi herkesin yapabileceği bir şey değil. Şahsen ben bu daha farklı bir strateji benimseyip sinsice davranabilirdim. Bazen kendime benzemeyen kişileri fazlaca eleştirsem de sonuçları itibariyle filozofumuz bizimladır.