18. Bölüm: Özgür Doğmak JEAN-JACQUES ROUSSEAU 06.12.2022 (Bu ne diyenler profilimdeki sabitlenmiş gönderiye bakabilir)
supheRousseau'nun kişiyi daha özgür yapmak adına onu özgürlüğe zorlamaya çelişki olarak bakmaması aslında garip gelmedi. Çünkü bunun sonucunda düzen oluşacak…devamıRousseau'nun kişiyi daha özgür yapmak adına onu özgürlüğe zorlamaya çelişki olarak bakmaması aslında garip gelmedi. Çünkü bunun sonucunda düzen oluşacak ve düzen dolayısıyla da bireylerin kazanacağı haklar daha denetlenebilir ve sürdürülebilir hâle gelecek. Diğer türlü, yani buna zorlanmadığında ise, herkes kendi çıkarına olanı talep edebilir ve aslında bu da dengenin bozulduğu yerdir.
2y
2 beğeni
Yanıtla
_hafsa_"insan özgür doğar, oysa her yerde zincire vurulmuştur." Hayır özgür doğmadık, çünkü özgürlük ( aslında tam olarak özerklik) doğuştan gelen…devamı"insan özgür doğar, oysa her yerde zincire vurulmuştur."
Hayır özgür doğmadık, çünkü özgürlük ( aslında tam olarak özerklik) doğuştan gelen bir niteliğimiz değil, buna sahip değiliz; insanın bunu kendi çabasıyla kazandığını düşünüyorum.
Ve bana göre özgürlük tanımı; yapmak istediklerimizi yaptığımızda değil de, yapmak istemediklerimizi yapmadığımzdadır.
Farklı bir düşünce izleyerek, Hobbes'a karşı gibi dursa da sona doğru ortak bir düşünceye sahip olmuş aynı düzemde bir çıkarım yapmış. Hatırladığım kadarıyla, hobbes'un devlet teorimi şuydu, minsanların başıboşluğunun yarattığı kaotik ortamdan kurtulmak için, kendi özgürlüklerinin feda etmesi..Hobbes, insanın özde kötü ve bencil olduğunu bu yüzden de sosyal bir düzenin gerekli olduğunu düşünüyordu, insanların özgürlüklerinin bir kısmını kendisini koruması karşılığında devlete verdiğini iddia(zaten öyle) ediyordu. rousseau ise, insanın özü itibariyle iyi olduğunu söylemiş, toplumun insanı kötü yaptığını belirtiyor, ne var ki son kertede, hobbes ile aynı düşünceye varmış.
Onun dışında Machiavelli'den sonra yönetim konusunda en mantıklı bulduğum kişi, yer yer bir çok konuda özellikle de toplumsal sözleşmede kendisine çokça katılıyorum,çok iyi noktalara değinmiş olduğunu düşünüyorum.
2y
4 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (6)
karvinAydınlanma Çağının Yorulmaz Dahisine karşı en ufak bir sempati beslemediğimi belirterek başlamak isterim. Bu yorum taraflı bir yorum değil ama…devamıAydınlanma Çağının Yorulmaz Dahisine karşı en ufak bir sempati beslemediğimi belirterek başlamak isterim. Bu yorum taraflı bir yorum değil ama kendisine katılsam bile katılmazdım. Düşünce doğru olsa bile, ben ona özgür olmaktan çok, uyum içinde yaşamaya mecbur bırakılmak derim. Bireyi özgürlüğe zorlamak nasıl bir tanımdır çözemedim. Orada birey kararsız değil ki, toplumla aynı düşünceye sahip olmadığını belirtiyor ama Yorulmaz Dahi kendine göre yorumlayıp kişiyi özgürlüğe zorlayarak iyilik yaptığını düşünüyor. Umarım ölmeden önce Machiavelli’nin gazabına uğramıştır. Din ile ilgili düşünceleri de Anselmus ya da Pascal’ın düşünceleri gibi olsaydı gözümde tam bir iticilik abidesi olurdu. İyi günler, saygılar.
2y
3 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (1)
moriartywjBirkaç ufak detay dışında yine katıldığım bir bölüm oldu. Bölümlerin kronolojik olarak ilerlemesi Avrupa'daki düşünce hayatının da nasıl geliştiğini gözler…devamıBirkaç ufak detay dışında yine katıldığım bir bölüm oldu. Bölümlerin kronolojik olarak ilerlemesi Avrupa'daki düşünce hayatının da nasıl geliştiğini gözler önüne seriyor bence. Filozofumuzun özgürlük tanımı tam benlik zira biraz da totaliter(Gündüz Vassaf sağ olsun) birisiyim. Ülkemizde uzağından bile geçilmeyen genel irade kavramına ise mutlaka dikkat edilmeli. Eğer bir toplumda yaşamayı seçmişsek bunun sonuçlarına da katlanmalıyız. Çocukça saçma özgürlükler peşinde koşmamalı, başkalarının haklarına saygılı olmayız. Açgözlülük, kıskançlık ve para konularındaki tespitleri aşırı haklıydı. Her şey normal gözükse bile insanlar içlerinden türlü türlü planlar tasarlayabiliyor. Bence yasalar gerçekten zeki ve toplumun çıkarını düşünen birileri tarafından yeniden düzenlenmeli. Kitapta verdiği vergi örneği gibi herkesin zararına olan olaylar cereyan etmemeli.