19. Bölüm: Pembe Gerçeklik IMMANUEL KANT [1]. 07.12.2022 (Bu ne diyenler profilimdeki sabitlenmiş gönderiye bakabilir)
_hafsa_Felsefe'de platon ve aristotoles'ten sonra, bence, olmazsa olmazlarindan biri devrimi reddedip, devrimin kendisi olan filozof kant amca, güzel insandır.. immanuel…devamıFelsefe'de platon ve aristotoles'ten sonra, bence, olmazsa olmazlarindan biri devrimi reddedip, devrimin kendisi olan filozof kant amca, güzel insandır..
immanuel kendime yakın hissettiğim 2. Filozof, hayat felsefesinde ise yer yer kendimi bulduğum tek filozof, ha ben kimim tabi ama ondan sonrakiler için de büyük fark yarattığına eminim..
immanuel karizmatik fikirlere sahip ikinci adamdır, karizmatik fikir diye düşündüğümde aklıma nietzsche gelir, onu tek geçerim tabii, onun dışında sonradan gelecek filozoflardan pek umudum yok açıkçası.kant’ın hayatı diğer filozofların hayatları ile karşılaştırıldığında fazla tekdüze ve hatta bazılarına göre “sıradan” bile gelebilir ancak kant’ın özel kılan şey tam da burada..
Onun hayatında yolculuklar, aşklar, acele verilen kararlar yok (sıradan değil de daha çok özgün hayat), genç yaşından beri en büyük heyecanı düşüncenin sonsuz deviniminde ve özerkliğinde bulmuş ve kendisi oldukça mantıklı bir bakış açısına sahip açıkçası bölümde katılmadığım bi yer olmadı.
Dünya biz onu düşünelim diye değil, biz ona bakalım uyum sağlıyalım diye varolmuştur.
Düşünmek bu durumda gözün bozuk olmasıdır.
2y
3 beğeni
Yanıtla
suphe-Yine isim ve fonetik kısmıyla giriş yapacağım, çünkü biri ismimi sorduğunda Immanel Kant demek çok havalı olurdu. -Bu kadar düzenli…devamı-Yine isim ve fonetik kısmıyla giriş yapacağım, çünkü biri ismimi sorduğunda Immanel Kant demek çok havalı olurdu.
-Bu kadar düzenli ve disiplinli insanlara hep özeniyorum çünkü bu konuda ciddi eksikliklerim var. Ama sonuçta ilk basamak farkındalık demek istiyorum xndlem kendim hakkında hâlâ ümitvârım yani.
-İlk defa bir bölümü baştan sona tekrar okuma gereksinimi duyuyorum. Farklı, ilgi çekici ve mantıklı. Ama benim için üzerinde yorum yapamayacağım kadar da yeni.
2y
3 beğeni
Yanıtla
karvinKant’ın yaşam stilini çok beğendim ve özendim. Ben de 2023 için Kant’ınkine yakın bir program hazırladım abuk sabuk üşengeçlikler yapmazsam…devamıKant’ın yaşam stilini çok beğendim ve özendim. Ben de 2023 için Kant’ınkine yakın bir program hazırladım abuk sabuk üşengeçlikler yapmazsam zinciri kırmadan yılı tamamlayacağıma inancım var.
Gerçeklikle ilgili düşüncelerine gelirsek; dünyayı başka insanların gözünden görmeyi isterdim hatta küçükken ablamla gördüğünü tarif et oyununu oynardık. Benim gördüğümü o da aynı şekilde mi görüyor diye birbirimize nesneyi tarif ederdik. Kant’ın filtresiz yaşayamayacağımızı belirtmesi hoş olmuş en azından diğer filozoflar gibi, “Odadan çıktığımda odadaki kitaplık yok olur mu?” gibi gereksiz konulara kafa yormamış. Yani demek istediğim kanıtlanmayacak bir konu üzerinde durmamış. Sorduğu soruyu kitapta ki tanıma göre şu şekilde çevirdim; “ Deneyden önce, deneyim ve gözlem gerektiren bilgi nasıl mümkündür?” Sabahtan beri nasıl bir örnek vermeliyim diye düşünüyorum, bulamadım. Bulursam yazarım, bulamazsam yazmam. Ahlak ile ilgili düşüncelerini daha okumadım ama şimdilik sevdiğim ilk 4 filozof arasında yerini aldı. Bir sonraki bölümde değişir mi bilemem.
2y
3 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (5)
moriartywjŞu sıralar yaşamım Kant'ınkine benzediği için oradan bir sempatim oluştu. Herkes için uygun bir yaşam stili olmamasına karşın benim için…devamıŞu sıralar yaşamım Kant'ınkine benzediği için oradan bir sempatim oluştu. Herkes için uygun bir yaşam stili olmamasına karşın benim için gayet zevkli ve verimli. Biraz kontrol manyağıyım sanırım.
Filtre konusunda haklılığını şu şekilde kanıtlayabiliriz bence; her insan dünyayı farklı şekilde algılar, bunun nedeni filtrelemelerinin özgün olmasıdır. En basitinden okuduğum bir kitaptan bilgi vermem gerekirse, dışa dönük insanların beyinleri çevresel uyaranları içe dönük insanların beyinlerine nazaran çok daha fazla filtreler. Bu yüzden bol uyaranlı bir ortamda daha rahat hissederler. Ama filtresiz bir şekilde gerçek dünyanın nasıl algılanacağı konusunda bir fikrim yok. Ne şekilde buna ulaşabiliriz onu da bilmiyorum. Üzerine düşünüp çözmeye çalışmak oldukça zorlu olacak. Aklıma bu soruyu soktuğu için Kant'a teşekkürler. Kitapta iki bölümlük yer kaplamayı ve kullanıcı ismimde yer almayı sonuna kadar hak etti.