Onun için insanın kıymeti sahip olduklarıyla değil de terk edebildikleri ile ölçülür. Allah için neyi feda edebilirsen o kadar fazla yaklaşırsın O'na. "Dünyada insana düşen sabırdır ve sabır dahi bir sırdır. Derdi çok, hüznü çok, çilesi çoktur âdemoğlunun. Zira o…devamıOnun için insanın kıymeti sahip olduklarıyla değil de terk edebildikleri ile ölçülür. Allah için neyi feda edebilirsen o kadar fazla yaklaşırsın O'na.
"Dünyada insana düşen sabırdır ve sabır dahi bir sırdır. Derdi çok, hüznü çok, çilesi çoktur âdemoğlunun. Zira o daha en başından kendi vatanından bir gurbet ele işte bu dünyaya düşmüştür. Geldiği gün ağlamaya başlamış, ömür denen bir sürgüne düşmüştür. Maksat geldiğinde ağlamak değil esas olan öldüğünde ağlamamaktır. Dünyada gözünden yaş döken ahirette tebessümle döner vatanına. Bilin ki kardeşlerim derdimiz çok vaktimiz mahduttur. İnsanız, eksiğiz ve hatalıyız bizler. Nemiz varsa yoktur ve yok olacak. Yok olacak, bitecek, yitecek olan için bunca derde düşmeye, bunca çile çekmeye değer mi? Lakin bitmeyen, tükenmeyen, eskimeyen ve eksilmeyen bir şey var ki o dahi O'nun muhabbetidir. İşte o sebeple bizi O'ndan uzaklaştıran ne varsa bize düşman bizi O'na yaklaştıran her şey bize dosttur. Lakin zordur bilirim. Zira dünya başımızda, nefs başımızdadır. İşte tam da bu anda sabır gerekir. Ve hatta sabra dahi sabır gerekir..."
"Belki de" dedi "nasip olmaması nasibimizdir."
"Gün gecelidir evlatlar, gün gecelidir. Her can uykudayken gönül ayık, her var yok gibiyken sırlar açıktır. Gece günü örter, günahı değil."
"Çölde olan zaten kurudur kâtip, hüner o ki deryaya dalıp da ıslanmamaktır."
"Bir kez Allah demeyen dil bin kelam etse de dilsizdir."
Yol da Senin Yolcu da Senin Menzil de Senin
"Susuz kalmış, dikeni bitmiş güller seni bekler oğul. Gönül dergahını nerede kuracağın, hikmet azığını nerede açacağın bellidir gayri. Gidişin mübarek ola ey Şemseddin Sivasî."
"Bir de Sor ki" dedi " Sivas'ta gül biter miymiş?"
Sual etmek cevaplara hudut koymaktır.
"Her şehrin en güzel yanı, tekrar bu şehre dönmektir."
Yine bir dert için dermân ararım
La-mekân şehrine cevlân ararım
Ciğer pâre pâredir hicr elinden
Başım top etmeye çevgân ararım
Bir kuru zühd ile arttı hicabım
Gönül mülküne Süleymân ararım
Dimâğım fenâdır zükâm elinden
Muteber kılmaya attâr ararım
Teşnedir yüreğim aşkın elinden
Beni kandırmaya ummân ararım
Yakup gibi Yusuf'umu yitirdim
Onu bulam diye Kenan ararım
Doğru vermediler Allah haberin
Bin sözün başı bir güftâr ararım
Şemsi'nin özrü çok takva yolunda
Aybımı örtmeye settâr ararım
Şemsettin Sivasî