2026 (106. Film) Herkese merhabalar. Yaklaşık 10 gün sessizliğimin ardından yeni bir gönderi ile buradayım. Umarım keyfiniz yerindedir. Yaklaşık 1 ay daha burası ile çok fazla ilgilenemeyeceğim gibi duruyor ama sonra yeniden ritmimizi bulacağız umarım. Geniş oyuncu listemden çektiğim kura…devamı2026 (106. Film)
Herkese merhabalar. Yaklaşık 10 gün sessizliğimin ardından yeni bir gönderi ile buradayım. Umarım keyfiniz yerindedir. Yaklaşık 1 ay daha burası ile çok fazla ilgilenemeyeceğim gibi duruyor ama sonra yeniden ritmimizi bulacağız umarım. Geniş oyuncu listemden çektiğim kura sonucu kazanan Friends dizisinden çok sevdiğim Courteney Cox oldu. Kendisini doğrusu pek kaliteli filmlerde görmedik fakat yer aldığı bir film serisi var ki tartışmasız bu seriye başlamam gerektiğini düşündüm. O seride elbette ki Scream (Çığlık) serisiydi. Yönetmen koltuğunda 20. yüzyılın sinemasında korku türüne yön vermiş, bugünkü birçok filmin esin kaynağı olan filmleri çeken isim Wes Craven oturuyor.
Filmi kronolojik olarak ele alırsam film daha ilk dakikadan izleyiciyi olayların ortasına atıyor. Casey (Drew Barrymore) karakteri filmin başrolü mü diye sorgularken çok geçmeden cevabını öğreniyoruz. Filmden bağımsız Barrymore'un yer aldığı ve izlediğim ikinci film oldu. Hatta diğer bahsettiğim filmi de yine bu sene izlemiştim (50 İlk Öpücük.) Oyuncu bu filmde 21 diğer bahsettiğim filmde 29 güncel olarak ise 51 yaşında ancak burada beni en çok etkileyen oyuncunun değişimi oldu. 29 yaşındaki halinden sonra açıkçası diğer iki yaşında da kendisini tanıyamadım. Neyse konuyu daha fazla sulandırmadan filme dönersem film 90'ların başarısız ve yokuş aşağı giden korku sinemasına hayat suyu olan yapımdır aslında. 80'lerin filmlerinin çıkarılan devam filmleriyle birlikte ilk filmlerinde ki büyülerini kaybetmesi sonrası "Scream" türe adeta nefes olmuş. Komedi ve korkuyu bir arada harmanlamak güzel bir fikir olarak işlenmiş. Yer yer diğer korku filmlerine göndermeler olması yönetmen Craven'in daha önce birlikte çalıştığı Sharon Stone isminin geçmesi vs. güzel göndermeler vardı. O yıllarda korku sineması biraz daha fantastikleşmeye başlamıştı bu filmle birlikte katilin yeniden insan olduğu bir seriye yönelmeleri tam isabet olmuş olacak ki 30 senenin ardından 7. filmle beraber serinin hâlâ devam ettiğini görüyoruz. Oyunculuklar özelinde Drew Barrymore'u izlediğim ilk filminde beğensem de yaşının getirdiği tecrübesizlikten de kaynaklı olsa gerek bu film beğenemedim. Courteney Cox ise çok sıradan gibi duran bir rolün içinde ışık saçmış diyebilirim. Neve Campbell ve Matthew Lillard'da başarılı performans sergileyen diğer isimlerdi. Lillard'ı Scooby-Doo'dan zaten biliyordum görür görmez hatırlamak güzel hissettirdi.
Scream korku türünde bir efsane midir? Daha izlemeden söyleyebilirim ki kesinlikle evet. 30 yılda 7 filmi yıllara yayarak hâlâ çıkartıp hâlâ da izletebilmek büyük bir iş. Beni çok korkutmadı da germedi de. Ancak gerek bugünkü korku filmlerine ilham olması gerek o ikonikleşen maskesi gerek serinin ilk filmi olması açısından sinema dünyasında yeri çok ayrı olan bir yapım. Yer yer imkansızlıklardan kaynaklı inandırıcı olmayan kan gibi göze batan eksiklikler yok değil. Fakat unutmayın çıktığı dönem yapılmamış bir şeyi o dönemde o şartlarda yaptılar. Mutlaka izleyin.
7.0/10
Film Hakkında İlginç Detaylar (Spoiler Uyarısı)
1- Drew Barrymore aslında filmde ana başrol olan Sidney Prescott karakterini canlandırmak üzere anlaşmış; ancak çekimlere kısa bir süre kala yapımcılara ilk sahnede ölmek istediğini, böylece izleyicinin "ünlü oyuncular ölmez" algısını kırıp şoka uğrayacağını söyleyerek Casey Becker rolüne geçmiştir.
2- Filmde Ghostface katilinin giydiği ikonik maske stüdyo tarafından özel olarak tasarlanmamış; yönetmen Wes Craven lokasyon araştırması yaparken Kaliforniya'daki terk edilmiş bir evde şans eseri bulduğu, "Fun World" adlı şirkete ait sıradan bir Cadılar Bayramı maskesini telifini satın alarak filme dahil etmiştir.
3- Ghostface karakterinin telefondaki o tekinsiz sesini seslendiren Roger L. Jackson, çekimler boyunca oyuncularla yüz yüze hiç gelmemiş; seti gizli bir noktadan telefonla arayarak Neve Campbell ve Drew Barrymore ile canlı olarak konuşmuştur.
4- Courteney Cox, Friends dizisinde canlandırdığı sevimli Monica Geller imajını kırmak ve sinemada dişli, acımasız bir hırsa sahip muhabir karakterini oynayabileceğini kanıtlamak için Gale Weathers rolünü Wes Craven'dan bizzat talep etmiştir.
5- Courteney Cox ile filmin polis memuru Dewey'i canlandıran David Arquette, bu filmin setinde tanışıp aşık olmuş ve 1999 yılında evlenmişlerdir.
6- Filmin son sahnesinde yer alan lise partisindeki cinayet sekansı, toplam 42 dakikalık süresiyle sinema tarihinde "13. Gece" olarak bilinen ve aralıksız 21 gece süren gece çekimleriyle tamamlanmıştır.
7- Yönetmen Wes Craven, filmin adını ilk başta Kevin Williamson'ın orijinal senaryo adı olan Scary Movie olarak planlamış; ancak yapımcı Harvey Weinstein, Michael Jackson'ın "Scream" şarkısını dinledikten sonra filmin adının Scream olmasına karar vermiştir. "Scary Movie" ismi ise yıllar sonra bu serinin parodisini yapan ünlü komedi filmine isim olmuştur.
8- Drew Barrymore'un telefondaki katille konuştuğu açılış sahnesinin çekimleri sırasında oyuncunun gerçekten ağlayabilmesi için Wes Craven set aralarında ona gerçek hayattaki hayvan istismarı haberlerini anlatmıştır.
9- Santa Rosa Lisesi, senaryodaki şiddet ögelerini öğrendikten sonra okulda çekim yapılmasına verilen izni son anda iptal etmiş; Wes Craven bu duruma tepki olarak filmin kapanış jeneriğine "Santa Rosa Lisesi Okul Aile Birliği'ne HİÇBİR TEŞEKKÜR BORÇLU DEĞİLİZ" notunu düşmüştür.
10- Matthew Lillard, film seçmelerine aslında başka bir proje için girmişken, koridorda yürürken casting direktörü tarafından şans eseri fark edilip Stu Macher rolü için audition'a alınmıştır.
11- Filmde okul koridorunda temizlik görevlisi Fred olarak görünen ve ikonik Elm Sokağında Kabus katili Freddy Krueger'ın kıyafetlerini giyen kişi, yönetmen Wes Craven'ın bizzat kendisidir.
12- Neve Campbell, Sidney Prescott rolünü kabul etmeden önce A Nightmare on Elm Street serisinin devam filmleri gibi bir projede yer almaktan çekinmiş; ancak Craven'ın senaryodaki mizah ve korku dengesini anlatması üzerine ikna olmuştur.
13- Filmin ilk kurgusu Amerikan Film Derneği tarafından aşırı kanlı ve vahşi bulunarak 17 yaş altı yasak kategorisine alınmış; Wes Craven bazı sahnelerden birkaç kare keserek filmi "R" yaş sınırına çekebilmiştir.
14- Filmin senaristi Kevin Williamson, senaryoyu kaleme alırken 1990 yılında Florida'da yaşanan "Gainesville Ripper" lakaplı seri katil Danny Rolling'in gerçek cinayet haberlerinden ilham almıştır.
15- Stu Macher'ın evinde geçen final sahnesinde kullanılan yapay kan miktarı, yaklaşık 50 galon (yaklaşık 190 litre) miktarındadır.
16- Rose McGowan'ın canlandırdığı Tatum karakterinin garaj kapısındaki kedi kapısına sıkıştığı sahne, gerçek hayatta aktrisin o alana sığabilecek kadar minyon olması sebebiyle dublörsüz çekilmiştir.
17- Henry Winkler'ın canlandırdığı okul müdürü Himbry'nin odasında öldürüldüğü sahne, filmin ortasında temponun düştüğünü düşünen yapımcıların isteği üzerine senaryoya sonradan eklenmiştir.
18- Filmin gösterime girmesinin ardından Amerika Birleşik Devletleri'nde arayan numarayı gösterme (Caller ID) servislerinin satışında %300'ün üzerinde devasa bir artış yaşanmıştır.
19- Filmin müziklerini hazırlayan Marco Beltrami, Hollywood'daki bu ilk büyük projesinde sahnelerin gerilimini artırmak için klasik orkestraya çığlık sesleri mikslenmiş enstrümanlar dahil etmiştir.
20- Film, 15 milyon dolarlık mütevazı bütçesine karşılık küresel gişede 173 milyon dolar hasılat elde ederek 90'lı yılların en çok kazandıran slasher korku filmi unvanını kazanmıştır.
21- Scream filminin yaratıcısı, korku sinemasının en büyük efsanelerinden biri olan usta yönetmen Wes Craven, ne yazık ki 30 Ağustos 2015 tarihinde beyin kanseri nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
22- Filmin sonunda Stu'nun yaralandıktan sonra ağlayarak "Annem bana çok kızacak!" demesi ve telefonu düşürdüğündeki "Houston, bir sorunumuz var" repliklerinin tamamı Matthew Lillard'ın o anki doğaçlamalarıdır.
23- Filmde kullanılan kırmızı kanlar, 80'ler ve 90'lar slasher sinemasının o klasik ve ucuz "Mısır şurubu + Kırmızı gıda boyası" karışımıdır. Yönetmen nostalji olsun diye kasten kanın rengini koyulaştırmamıştır.
24- Açılış sahnesi çekilirken, prodüksiyon ekibi Drew Barrymore'un kullandığı telefonu şebekeden ayırmayı unuttuğu için oyuncu sahne gereği gerçekten defalarca 911'i aramış; polisler seti basarak olaya müdahale etmek zorunda kalmıştır.
25- Senarist Kevin Williamson, filmin o kuralları baştan yazan 140 sayfalık ilk taslağını kendini bir odaya kapatarak sadece 3 gün içinde yazıp bitirmiştir.
26- Filmde Randy (Jamie Kennedy) karakterinin açıkladığı o korku filminde hayatta kalmanın kuralları ("Asla cinsel ilişkiye girme, asla alkol/uyuşturucu kullanma, asla 'hemen döneceğim' deme"), korku sinemasının o güne kadar kullandığı tüm klişelerin bir itirafıdır.
27- Billy Loomis karakterini canlandıran Skeet Ulrich, o dönem A Nightmare on Elm Street (Elm Sokağında Kabus) filmindeki genç Johnny Depp’e aşırı benzediği için, bu benzerliğe bir saygı duruşu olarak kasten seçilmiştir.
28- Final sahnesinde Sidney’in Billy’ye o uzun şemsiyenin sivri ucuyla vurduğu sahnede, oyuncunun göğsündeki koruma pedi kaymış ve ucu keskin olmayan şemsiye Skeet Ulrich'in göğsüne gerçekten çok sert şekilde isabet etmiştir; oyuncunun o anki acı çığlığı tamamen gerçektir.