!Spoi! izleyip yorumlaranların aksine BERBAT bir film olduğunu düşünüyorum masmaalesef... Reelslerde karşıma çıktı ve konusunun çocukken izlediğim disney gençlik filmine benzediğini düşünerek izledim ve pozitif bir duygu besleyeceğimi düşünüyordum ama olmadı.. Öncelikle film yetişkinler için mi yoksa ergen genç kızlar…devamı!Spoi!
izleyip yorumlaranların aksine BERBAT bir film olduğunu düşünüyorum masmaalesef... Reelslerde karşıma çıktı ve konusunun çocukken izlediğim disney gençlik filmine benzediğini düşünerek izledim ve pozitif bir duygu besleyeceğimi düşünüyordum ama olmadı..
Öncelikle film yetişkinler için mi yoksa ergen genç kızlar için mi çekilmiş anlamadım. Konusu ve felsefesi henüz reşit olmayan birisine hitap ederken filmdeki sahneler +18 bir içerikteydi.
Tam olarak eleştirime nasıl başlarım bilmiyorum eleştirdiğim bir çok yönü var öncelikle 30 yaşında bir kadının bedeninde 13 yaşındaki bir çocuğun sürekli çıplak erkek bedeni gördüğü sahnelerin olması ve bunu komik olarak lansetmelerinden rahatsızlık duydum. Evet bir yetişkin oyuncu vardı o sahnelerde lakin biz hikaye gereği onun tüm anınlarının 13. yaş gününden kaldığını biliyorduk ki küçük bir çocuğa çıkma teklifi etmeye gittiği sahnede ruhunun da erkeklere bakış açısının da 13 yaşında kaldığını anlamıştık. Ki bu gibi sahnelerde bunun bir yetişkin filmi mi ergen filmi mi olduğunu anlayamadım iki türlü de amacına hizmet ederken falso veren bir film olmuş maalesef.
Daha sonra ise ''Ergenlik yaşları ve dış görünüş'' üzerinden vermek istediği fikire bakacak olursam bunu bir gençlik filmi olarak yorumlamam gerek lakin kesinlikle bu durumda da eleştirdiğim çok fazla konu var. Hikayenin büyük bir kısmında ana felsefesine uygun bir eleştiri görmedim daha çok başarıya ve güzelliğe ulaşırken bilinmeyen anılardan karakterin '' kötü davranışlar'' sergilediğini anladığı sahneleri görmüştük ve ergenken böyle bir felsefeye maruz kalmak istemem. Lakin bu durum bu filme özel bir şey değil birçok gençlik dizisinde başrolün başarıya ulaşması karanlık bir yol olarak aktarılıyor ve bu başrol de hep kadın oluyor. Şimdi 25 yaşında anlıyorum ki bu fikir tamamen fiyasko bir fikir. Başrol kızımızın 13 yaşındaki haliyle devam etseydik bu kızımız pek tabii dış görünüşüne dikkat eder, samimi ve havalı bir kız grubu bulabilir ve gayet de baş editör olabilirdi. Hayatta bu yol '' kötü kararlar ve mutsuzluklar dolu'' bir yol olmak zorunda değil. Başrolümüzün girmek istediği ''havalı'' kız grubuna gelecek olursam neden hep bir kız ne kadar güzel ve sarışınsa o kadar da aptal ve kötü kalplidir kategorisinde oluyor ki? Kızlar bir yetişkin yaşındayım ve hayattan anladığım bir şey varsa başarılı ve özgüvenli kızlar daha çok safe oluyor. Kendisi ile sorunu olan insanların hemcinslerine karşı daha çok rekabet hissi duyması maalesef ki gerçek.
Evet 2000'li yıllarda çekilmiş bir romantik komedi dizisi ve tamamen chill bir hikaye hedef alınmış diyelim ki kendi kulvarında eleştireyim yine de beğeneniyorum maalesef. Çünkü dediğim gibi vermek istedikleri felsefeyi o kadar sığ tutmuşlar ki o ''yaşamak her yaşta ayrı güzel'' duygusunu hiç alamadım maalesef. Ve ayrıca romantik komedi mi? Gördüğüm tek şey 2 hafta sonra evlencek bir adamla öpüşen bir 13 yaş ruhunda 30 yaşında bir kadındı. Burada karakterleri değil yönetmenin ''Romantiklik'' olgusunu böyle aktarmasını eleştiriyorum. Mark asla green flag değildi tamam başrolümüzün anıları yok ama mark'ın vardı ve Mark'ın nişanlandığı kadının da vardı. Bu kadının Mark ile '' Kafa dengi'' olmaması o kadının aldatılmasını sorun kılmıyor mu? Havluyla çıplak dans eden adam daha çok green flag'di açıkcası. Adam 30 yaşındaki sevgilisiyle bir şey yaşamak istemekten başka bir sahnesi yoktu ve bu gayet normal bir durum açıkcası. Lakin filmin baştan beridir sunduğu ''İyi görünen özgüvenli ve başarılı insanlar sığ insanlardır'' fikrinden dolayı başrolümüzü o karaktere yakıştıramamız gerekiyordu.
Gelelim geri dönüşe, Başrolümüz 13 yaşını her yaşın kendine ait güzelliği olduğunu fark ederek değil hayatı boka dönünce dönmek istiyor. Disney'in filminde öyle değildi bu durum o yüzden zaten senesini ve konusunu baz alsak da yine de eleştirdiğim bir film oldu diyorum. Başrolümüz 13 yaşına döndü ve bu defa tekrardan kendine bir yol çizdi bu yolun sonunda 30'unu görüyoruz. Bir düğün sahnesi var ve bu defa kendini seven adamla birlikte oluyor. Evet güzel bir ilişki ve pembe bir ev gerçekten mutlu bir hayat buna hiçbir sözüm yok. Lakin kadının sadece ''Koca'' hayalini gerçekleştirdiğini görmek beni hiç tatmin etmedi. Bu kız başarılı ve saygı duyulan bir insan da olmak istiyordu. Hem güzel bir eş hem de güzel bir iş neden olmasın ki?
Filmi izlerken daha detaylı ve daha açık eleştirilerim vardı ama biraz unutmuşum o yüzden burada bitiriyorum. sonuna kadar okuduysanız teşekkür ediyorum. ❤️