Spoiler içeriyor
Dark’ta gözden kaçan detaylar: 📌İlk sezonun açılış jeneriğindeki “ayna” efektleri: Üçüncü ve son sezonda öğrendiğimiz üzere Dark evreninde birden fazla dünya var. Özellikle Jonas’ın ve Martha’nın dünyası olarak ayrılan bu evrenler birbirinin yansıması şeklinde oluşuyor. Bu olguya Dark dizisi daha…devamıDark’ta gözden kaçan detaylar:
📌İlk sezonun açılış jeneriğindeki “ayna” efektleri:
Üçüncü ve son sezonda öğrendiğimiz üzere Dark evreninde birden fazla dünya var. Özellikle Jonas’ın ve Martha’nın dünyası olarak ayrılan bu evrenler birbirinin yansıması şeklinde oluşuyor. Bu olguya Dark dizisi daha ilk sezonun jenerik görüntülerinden ipucu veriyor.
📌Ulrich’in ilk bölümde “kıyamet” üzerine yaptığı şaka:
İlk sezonun birinci bölümünde Ulrich, Hannah ile seviştiği için geç kaldıktan sonra eşi Katharina’ya dizide oldukça önemli yere sahip olan “kıyamet” hakkında bir şaka yapıyor. Bu sayede ilk bölümden nükleer santralde gerçekleşecek olaya bir imada bulunulmuş olur.
📌Martha’nın dizinin ilk bölümünde yaşadığı “deja vu” üçüncü sezona bir gönderme. (1. sezon)
Jonas ve Martha ormanda buluştuklarında Martha, bir deja vu yaşadığını söylüyor. Deja vunun daha sonra dizide oldukça fazla karşımıza çıkacak olan “matrix hatası”olduğunu söyleyen Jonas’a Martha “Ya da diğer taraftan bir mesaj.” şeklinde karşılık veriyor. Bu konuşmalarla ilk sezondan paralel evrenlerin ipuçları verilmiş oluyor.
📌Mads Nielsen’ın kaset çalarında çalan şarkının sözleri. (1. sezon)
Hem cesedi günümüze Helge tarafından yollanan Mads’in kaset çalarında, hem deNoah’ın zaman çalışmalarını yürüttüğü ve çocukları hapsettiği sığınaktaki televizyonda çalan şarkının sözleri; Jonas ve Martha’nın trajik hikâyesine göndermelerde bulunuyor. Şarkıda; “Zaman ve uzay boyunca sonsuzluğa doğru düşüyoruz.” şeklinde sözler bulunuyor.
📌Mikkel’in çizimleri arasındaki esrarengiz resim. (1. sezon)
Roma’da Vatikan Müzesi’nde sergilenen ünlü “Laocoön and His Sons” heykelinin çizimi Mikkel’in intihar ettiği çalışma odasında görülüyor. Oldukça karanlık bir temaya sahip olan bu heykelde bir babanın ve çocuklarının ölüm anları işleniyor.
📌Mikkel’in Jonas’ın babası olduğuna dair verilen ipucu. (1. sezon)
Henüz izleyiciler ve Jonas babasının Mikkel olduğunu öğrenmeden önce Jonas’ın annesi Hannah ile olan diyaloğunda Hannah Jonas’a garip bir cevap veriyor. Bahsi geçen sahnede; “Sence hiç sırrı var mıydı?” diye soran Jonas’a Hannah “Mikkel’in mi?”şeklinde cevap veriyor. Bunun ardından Jonas “Hayır, babamın.” şeklinde cevaplıyor. Bu diyalog Mikkel’in Jonas’ın babası olabileceğine dair verilen ilk ipucu olarak karşımıza çıkıyor.
📌Martha ve Jonas arasındaki geçen paralel dünya olayının ilk ipucu. (1. sezon)
Yine okul sahnelerinden birinde tahtaya sonsuzluk döngüsü çizen öğretmen bu döngüden; “Simetri özel bir ikizlenmedir. Yansıyan görüntü ortada bulunan merkez eksenden türer. Yani döngü varsayımsal bir merkez noktasından başlar ve iki farklı kola ayrılır.” şeklinde bahsediyor. Öğretmenin bu sözleri, 3. sezon sonunda anladığımız üzere Jonas ve Martha’nın dünyalarının oluşmasına sebep olan Ana Dünya’ya gönderme yapıyor.
📌Charlotte’nin kimin tarafından yetiştirildiğine dair verilen ilk ipucu. (1. sezon)
Birinci sezonda Charlotte, kaybolan çocukların araştırması sırasında 33 yıllık ay ve güneş döngüsünden ve büyükbabasının nasıl Big Bang, Big Crunch ve Nietzsche’nin Bengi Dönüş konseptiyle ilgili olduğunu bahsediyor. Bu konseptlerle ilgilenen ana karakterimiz olan H.G. Tannhaus’un, Charlotte’yi yetiştirmiş olabileceği ipucu bu şekilde bizlere sağlanmış oluyor.
📌Dizide büyük yer kaplayan “düğümü çözme” olgusunun ilk ortaya çıkışı. (1. sezon)
Yunan mitolojisinde Kral Minos kızı Ariadne’yi, Minotor’un koruduğu labirentin merkezine yerleştiriyor. Mitolojiye göre de daha sonra Theseus labirente girerek Minotor’u öldürür ve Ariadne’yi kurtarır. Theseus’a aşık olan Ariadne ise ona bir ip yumağı verir ve Theseus bu yumağı çözerek labirentten çıkar. Dizide de Ariadne oyununun bu sahnesini prova eden Martha daha sonra 3. sezonda anahtar olgu hâline gelecek olan “düğümü çözme” olgusunun ilk ipucunu vermiş oluyor.
📌Üçüncü sezonda bahsedilen üçüncü bir evren olduğu olgusunun ilk ortaya çıkışı. (1. sezon)
İlk sezonda 1986 yılında Jonas’a kara delikleri açıklayan H.G. Tannhaus, insanların evrendeki her şeyi; iyi ve kötü, karanlık ve aydınlık şeklinde ikiye ayırdığını fakat bunun yanlış olduğunu belirtiyor. Tıpkı öğretmenin daha önce belirttiği gibi bu ikiliklerin var olması için üçüncü bir boyuta ve merkez noktasına ihtiyaç duyulduğunu anlatan Tannhaus, 3. sezonda karşımıza çıkan Ana Dünya’nın ipucunu veriyor.
📌2019 yılında televizyonda çıkan 1991 yılına ait Raider çikolata reklamı. (1. sezon)
Dark’ta çeşitli zamanlarda ortaya çıkan Raider çikolata ambalajları, zaman yolculuğuna işaret eden belirteçlerden bir tanesi. Özellikle Raider çikolatasını çok seven Helge tarafından zamanlar arasında taşınan bu ambalajlar oldukça sık karşımıza çıkıyordu. Fakat ilk sezon sonunda tam kıyamet gerçekleşirken Magnus ve Franziska’nın televizyonda 1986 yılına ait Raider reklamı görmesi dizide karşımıza çıkan ilk Matrix hatalarından birisi.
📌Yetişkin Jonas’ın, annesi Hannah’ı Alexander’ın silahıyla görmesi. (2. sezon)
Alexander’ın ilk olarak 1986 yılında Winden’a getirdiği silah zaman içerisinde sürekli yolculuk yapan eşyalardan bir tanesi. 2019 yılında Hannah’ın elinde bulunan ve Alexander’a şantaj yapmasına olanak sağlayan bu silahı Jonas görünce küçük bir şok geçiriyor. Çünkü zaman içerisinde yapılan yolculuklarla Sic Mundus’a ve Jonas’ın yaşlı hâli Adam’a kadar ulaşan bu silah; Agnes’in Noah’ı ve Adam’ın Martha’yı öldürdüğü silah.
📌Elisabeth’in H.G. Tannhaus’un dükkanında bulduğu kitap. (2. sezon)
2019 yılında genç Elisabeth’in annesini yetiştiren H.G. Tannhaus’un eski dükkanında bulduğu bir kitap oldukça dikkat çekici çizimler barındırıyor. Ortada bir dünya ve iki tane ayrılmış yarısı aydınlık dünyalardan oluşan bu çizim 3. sezonda olayların çözülmesine olanak sağlayan Ana Dünya’yı ve bu dünyadan ortaya çıkan Marha ve Jonas’ın evrenlerini temsil ediyor.
📌Magnus ve Bartosz’un göldeki ölü kadın hakkında yaptıkları şaka. (2. sezon)
Magnus ve Bartosz’un 2. sezondaki göl sahnesinde Martha’yı korkutmak için yaptıkları gölde bulunan ölü kadın şakasının aslında gerçek olduğunu 3. sezonda öğreniyoruz. 1980’li zaman diliminde kendi kızı Katharina’yı bilmeden öldüren Helene, daha sonra Katharina’nın cesedini gölün içine taşıyor.
📌Claudia’nın Ana Dünya’nın varlığı hakkında duyduğu ilk ipucu. (3. sezon)
Jonas’ın dünyasında kıyamet sonrası hayatta kalan Claudia, sığınağında bulunan radyo aracılığıyla seyircilerle beraber ilk Ana Dünya’nın (Origin World) varlığı hakkındaki ipucunu duyuyor. Gözden kaçırdığımız bu radyo yayınında söylenenler daha sonra 3. sezonda olayların çözülme noktası oluyor.
Bahsi geçen radyo programında ise spiker, Winden’da meydana gelen kaza sırasında Fransız bilim insanlarının dünya zamanının birkaç nano saniye durmuş olabileceğini söylediğinden bahsediyor. Bu birkaç nano saniyelik zaman durması daha sonradan ilk başta Claudianın ve sonra Martha ve Jonas’ın her şeyin başlangıcı olan Ana Dünya’ya giderek düğümü çözmelerine olanak sağlıyor.
📌Bartosz’un, Noah ve Agnes’in babası olduğuna dair adeta gözümüzün önünde olan ipucu. (3. sezon)
3. sezonun belki de bizleri en şaşırtan olaylarından birisi Bartosz’un Ulrich’in babaannesi Agnes’in ve Noah’ın babası olduğunu öğrendiğimiz sahneydi. Fakat bu sahneden bölümler önce Eva’nın organizasyonunun ana merkezinde bulunan ve sonsuzluk döngüsü işaretine bağlanan aile ağacında Bartosz’un Agnes ve Noah’ın babası olduğu görülebiliyordu.
📌Eva’nın merkez binasında bulunan aile ağacındaki yanlışlık. (3. sezon)
Eva’nın aile ağacında görülen bir diğer ilginç nokta ise Ulrich’in babası Tronte’nin Regina’nın babası olarak yazılması. Fakat 3. sezon sonunda Ana Dünya’daki fotoğrafta da gördüğümüz ve Dark’ın resmi sitesinde açıklanan bilgilere göre Regina’nın babası, nükleer santralin sahibi Bernd Doppler.
📌Unknown karakterinin dudağında bulunan yara izlerinin yer değiştirmesi. (3. sezon)
Jonas ile Martha’nın dünyası tam anlamıyla birbirlerini ayna varmış gibi kopyalıyor. Bu nedenle de Unknown karakterinin dudağında bulunan yara izi, Martha’nın dünyasındayken solda, Jonas’ın dünyasındayken sağda yer alıyor.
📌Ana Dünya’yı ilk gördüğümüzde değişen ekran oranları ve renkler. (3. sezon)
Ana dünyayı ilk Tannhaus’un bilim programıyla gördüğümüz sahnelerde bir gariplik olduğunu hepimiz fark etmişizdir. Özellikle bu sahnelerde ekran oranı ve renkler değişiyordu. Bunun sebebi ise dizinin bizlere o ana kadar bildiğimiz iki dünya dışında bir başka dünyanın olduğunu fark ettirmeye çalışması.
(Alıntı)
🎬Diziyi dün gece bitirdim burdaki yorumları dikkate alarak ara vermeden 6 gün gibi bir sürede bitirdim. Şimdiye kadar izlemediğim için pişman oldum diziyi çok beğendim ilk iki sezon çok sürükleyiciydi ağır ilerlemesine rağmen acaba ne olucak diye merak ederek çok dikkatli bir şekilde izledim. Dikkatli izlediğim için karakterleri karıştırmadım gayet anlaşılır bir şekilde hepsinin arasındaki bağı anladım. Dizide herkesin birbiriyle bağı var bu olay çok hoşuma gitti diziyi merak ederek izlememi sağladı. Senaryo çok zekice kurgulanmış bilim, felsefe ve din ile ilgili detaylar güzel harmanlanmış illaki mantık hataları vardır ben farketmedim. Diziyi öyle güzel bitirdiler ki aklımda soru işareti kalmadı 3. sezon biraz sıkıcı gelsede sırf finali nasıl bağlıyacaklar bu döngü nasıl sona ericek diye izledim çünkü olaylar birbirine bağlı olduğu için en ufak detayı kaçırsan diziyi anlamazsın. Bir tek 3. sezon 7. bölümde beynim resmen yandı o kadar çok tarih değişimi olunca anlamak zor oldu finalde anlayabildim bu bölümü ☺
Müzikleri, karanlık atmosferi,
oyuncuların çocukluk, gençlik ve yaşlılık hallerinin benzerliği, görüntü efektleri ile mükemmel bir diziydi bana göre bir de dizideki en masum kişi reginaydı galiba izlemeyenler izlesin pişman olmazlar.
Diziyle ilgili detayları ve analizleri de netten okuduğum için diziyi anlamak daha kolay oldu benim için belki izlerken bu detayları kaçıranlar tekrar okumak isterler diye paylaştım okuyanlara teşekkür ederim 😊😉