Hadi tartışalım. Sizce yazar eserine kendinden bir şey katmalı mıdır? Otobiyografik özellik taşıyan eserler daha mı güzeller? Ve siz bir yazar olsanız eserlerinize kendi hayatınızdan esintiler verir miydiniz?
miskinokurEserleri yazarlarından bağımsız düşünmek zor. Yazar ne kadar dirense de eseri kendinden bir şeyler kapacaktır. Lakin ben, bir okur olarak,…devamıEserleri yazarlarından bağımsız düşünmek zor. Yazar ne kadar dirense de eseri kendinden bir şeyler kapacaktır. Lakin ben, bir okur olarak, yazarların daha çok tatmadıkları duyguları ve savunmadıkları görüşleri kaleme almalarının daha etkileyici olduğunu kanaatindeyim. Bilmediğin bir şey hakkında ne yazabilirsin ki, diyebilirsiniz. Ama bence işin aslı da bu. Bu durum yazarın daha üretken ve yaratıcı olmasını sağlar. Yazma isteğini kamçılar ve daha fazla kafa yormasına olanak tanır.
Şunu da eklemek istiyorum: (Kanımca) Yazma işi bir betimleme işi değildir, yaratıcılık gerektiren, kaleminden çıktığı kişiyi bile heyecanlandırabilen bir süreçtir. En sevdiğim eserler, yazarlarını çok da yansıtmayan eserlerdir. Belki de yazarın kendini bir nebze de olsa soyutluyor olması kalemine fazlasıyla yön vermekte. Ve ben o kalemleri bir şekilde diğerlerinden ayırıyor, seviyorum.
davinciBence yazarların çoğu eserine ister istemez kendi hayatından şeyler katıyor. Yazdıgı karakterlerden bazılarını fark etmeden kendine benzetiyor çünkü kağıda aktaracagı…devamıBence yazarların çoğu eserine ister istemez kendi hayatından şeyler katıyor. Yazdıgı karakterlerden bazılarını fark etmeden kendine benzetiyor çünkü kağıda aktaracagı şeyler yazarın hakim oldugu şeyler olmalı ve bu en iyi kendi hayatındaki şeylerden oluyor
1y
1 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (1)
martiAsıl soru sanatçının kendinden bir şey katmadığı eser mümkün müdür, olmalı bence Çünkü özellikle kitap dediğin şey bir yazarın perspektifinden…devamıAsıl soru sanatçının kendinden bir şey katmadığı eser mümkün müdür, olmalı bence
Çünkü özellikle kitap dediğin şey bir yazarın perspektifinden dünyaya bakma fırsatı tanır sana, bu yüzden ufuk açar, empati geliştirir, beynini zorlar. İnsanı benliğinden soyutlayıp başka bir insan olma keyfini yaşatan şey, yazarın kendi algısını kitabına başarılı bir şekilde yedirmesidir zaten
1y
4 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (1)
zezzeKendinden bir şey katmamasının mümkün olduğunu düşünmüyorum. Kendi yaşadıkları olmasa da yazara ilham olacak başka bir eser, fikir, olay mutlaka…devamıKendinden bir şey katmamasının mümkün olduğunu düşünmüyorum. Kendi yaşadıkları olmasa da yazara ilham olacak başka bir eser, fikir, olay mutlaka vardır.
Ben okuduklarım ile yazar arasında bağlantı kurduğumda eser bana daha gerçekçi geliyor ve yazdıklarını daha çok önemsiyorum. Sevdiğim yazarların hayatlarını okumak da beni motive ediyor.
1y
1 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (1)
denizruhluKurgu kurgudur yazar isterse kendinden katar istemezse katmaz. Bilgi birikimine ve hayal gücüne bağlı. İlla yazması için bir olayı yaşaması…devamıKurgu kurgudur yazar isterse kendinden katar istemezse katmaz. Bilgi birikimine ve hayal gücüne bağlı. İlla yazması için bir olayı yaşaması gerekmiyor. Kafasında kurgulayabiliyorsa o iş olmuştur.
1y
1 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (1)
dilarauzmezHer yazının bir çıkış kaynağı vardır ve bu kaynak çoğu zaman doğrudan veya dolaylı her halükârda kişinin kendisinden geldiğine inanıyorum.…devamıHer yazının bir çıkış kaynağı vardır ve bu kaynak çoğu zaman doğrudan veya dolaylı her halükârda kişinin kendisinden geldiğine inanıyorum. Yazar başka birini gözlemlese yahut kendi hayatı dışında, dışardan bir konuyu ilham alsa bile yine de bu yazarın bakış açısı olacağı için yazanın kendinden bir şey katmaması mümkün değilmiş gibi geliyor bana. Ayrıca yazarın kendi hayatından esintiler vermesi de esere derinlik katan bir mevzu. Hissedilmiş, deneyimlenmiş bir şeyin içtenliği, samimiyeti, derinliği, sahiciliği bir başka tatla dökülüyor kelimelere... Dolayısıyla ben de eserlerime istemesem bile illaki kendimden bir şeyler katardım muhtemelen
1y
3 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (5)
_nyctophilia_Bir eseri tam anlamıyla anlamak adına, eseri ortaya koyanı da anlamak gerekir. Sonuçta hammadde yazardır ve biz onu bilirsek o…devamıBir eseri tam anlamıyla anlamak adına, eseri ortaya koyanı da anlamak gerekir. Sonuçta hammadde yazardır ve biz onu bilirsek o yapıtın hangi süreçlerle oluştuğunu anlar ve özümseriz. Bu da zaten eseri okuduğumuzda anlaşılır çünkü illaki kendinden parçalar katmıştır, katılmıştır. Hiçbir yazar yoktur ki eserine kendinden birikim ekmemiş olsun
1y
5 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (1)
wolverinehBu soruyu Dorian Grey'in Portresi okurken düşündüm, yani oradan ilham aldım. Kitapta şöyle bir cümle geçiyor: "Bir sanatçı güzel eserler…devamıBu soruyu Dorian Grey'in Portresi okurken düşündüm, yani oradan ilham aldım.
Kitapta şöyle bir cümle geçiyor: "Bir sanatçı güzel eserler yaratmalı ama bu eserlere kendi yaşamından bir şey eklememelidir" Ressam kardeş böyle diyor.
Bence okuduğumuz her kitaba yazardan illa bir şeyler geçiyor. Birikim ve kültürden bahsetmiyorum. Kendi yaşadıklarını ve ona hissettirdiklerini, döneminin elverdiği ölçüde veya bunu aşarak kitaba aktarıyorlar. Aynı kitapta kalp kırıklığının kaçıncı baskısını yapmış olabileceğine dair de bir cümle vardı... Yani bunu kaçınılmaz görüyorum.
Ama Rasim Özdenören okuyunca da şunu anladım. İyi bir yazar, birikimli bir yazar; kendisinin yaşamadığını, kendisinin hissetmediğini de kitabına aktarabilendir. Yani illa yazılanların yaşanması gerekmiyor, böyle olunca daha mükemmel olmuyor; tıpkı oyuncular gibi. Hamile bir kadını canlandıran oyuncuyu düşünelim. Daha önce hamile olmamasına rağmen o annelik duygusunu aktarıp seyircisini etkileyebiliyorsa çok başarılı buluruz ve şahsen bulmamız gerekir. Yazar da bundan farksız. Gezip görmek, birikim sağlamak önemli ama bahsettiğim birikim eksikliği manasına gelmiyor... Yazar hayal gücünü oldukça iyi çalıştırabilendir aynı zamanda. (öykü ve romanlar için konuştum. Çok konuştum.)
1y
4 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (2)
justtmovieandmeŞu hortumu dünyada fil yalnız bir hayvandır kitabını okuduğumda kitapta hayattan bahsedip kendi yaşadığı bı olaydan örnek verip bölümün son…devamıŞu hortumu dünyada fil yalnız bir hayvandır kitabını okuduğumda kitapta hayattan bahsedip kendi yaşadığı bı olaydan örnek verip bölümün son bir sayfasını yaşadığı olayları anlatmaya ayırıyordu çok hoşuma gitmişti kendi hayatından örnek vermesi okumasıda zevkliydi bence kendi hayatlarındanda azda olsa bahsetmeliler