9. Bölüm: Tilki ve Aslan NİCCOLÔ MACHIAVELLI 27.11.2022 (Bu ne diyenler profilimdeki sabitlenmiş gönderiye bakabilir)
_hafsa_"Amaç aracı meşrulaştırır" düşüncesine tam anlamı ile katılıyorum.. Bana göre yönetimde olması gerektiği gibi realist ve manipulatif kimselere ihtiyaç vardır,…devamı"Amaç aracı meşrulaştırır" düşüncesine tam anlamı ile katılıyorum..
Bana göre yönetimde olması gerektiği gibi realist ve manipulatif kimselere ihtiyaç vardır, korku yerine sevgiyi tercih edersenizde üzgünüm ama size çay verirler..tabii en azından kaçak değil.
Machiavelli'nin düşüncesi yönetim için doğru ama yönetilen için doğru değil açıkçası amacı yönetmek olan birinden mutlu bir ülke beklentisine ancak aptallar girer(çok genel oldu, bence öyle)
Çok öncelerden akılalamaz işkence yöntemleri diye bir makale okumuştum ve aralarından birini hiç unutamamıştım ki o işkence metodunu geliştiren kişi Machiavelli'miş..Açıkçası böyle bir düşüncenin özellikle gözü yönetimden dolayı kararmış birinden çıkacağına emindim fakat bu ismi beklemiyordum.açıkçası bu işkence yöntemi size ölmeyi dileyecek kadar acı verecek türden kan dondurucu ve ben bunu bulan kişiden tiksinmek(insan olarak elbette olması gereken) yerine bunu bulan kişinin düşünce yapısını ve amaçlarını(bu yönteme neden olanı) merak etmiştim.
İnsanları tam olarak yönetmek için korkutmak, hata yapmasını engellemeye veya düzeni oluşturmaya yetecek bir düşünce mi?
Doğru yönetimin olduğu yerde mutsuz ve korkak bir halkın olması o ülkenin çıkar uğruna çalıştığını düşündürdü bana, Machiavelli'nin yönetimi bu kadar sahiplendiğini okuyunca onaylamış olduğu şeyler -her ne kadar insanlık dışı olsa da- açıkçası onu yadırgamadım, istenen şey yönetim ise olması gerekenler acı olsa da olmak zorunda, düşüncesindeki amaçtan dolayı suçlanmasını veya yanlış görülmesinede katılmıyorum.
Yönetmek adına çok doğru kararlar olduğunu düşünüyorum bir ülkeyi yönetmek mutlu etmekten daha kolay ve bana göre adil bir yönetim ile yaşamak mutlu olmaktan önemlidir.
2y
4 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (6)
nuh.nenarealist bir düşünür machiavelli çünkü genel olarak çoğu yöneticinin tek düşündüğü tahtta kalabilmek Bu bakımdan oldukça gerçekçi fakat tehlikeli bir…devamırealist bir düşünür machiavelli çünkü genel olarak çoğu yöneticinin tek düşündüğü tahtta kalabilmek
Bu bakımdan oldukça gerçekçi fakat tehlikeli bir felsefesi var. İnsan devletin devamı için iyi olmayan davranışlar yapacaksa tamam da ya insan kendi için kötü davranışlar yapmaya başlarsa?
Bu senaryo olsaydı hiç garip karşılamazdım çünkü machiavellinin dediği gibi, insanlar bencil ve açgözlüdür
Yani... Kaçıncı dakikaya kadar bu felsefeyi devlet için kullanırlar dersiniz?
Ben iyimser bir tahmin yapıp beş diyeceğim
2y
5 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (1)
supheHepinize bir şey soracağım: Sizce de Machiavelli'nin bunun kitabını bastırması kendi çıkarlarına ters ve kendi savunduğu şeyi yapamıyor olduğu anlamına…devamıHepinize bir şey soracağım: Sizce de Machiavelli'nin bunun kitabını bastırması kendi çıkarlarına ters ve kendi savunduğu şeyi yapamıyor olduğu anlamına gelmiyor mu? Otorite olan kişiye yakın olma isteğiyle (Floransa'da bulunmak da olabilir amaç ama araç bu) kitabı yazıyor ama kendi eliyle kendi topuğuna sıkıyor gibi. Kral (sanırım kral demeliyim) onu yanına aldı varsayalım ve bütün bu felsefeyi hayat tarzı, yönetim tarzı yaptı. Insanlarda ve hatta diğer ülkelerde böyle bir danışman, o ülkeye karşı bir tepki yahut ekstra güvensizlik oluşturmaz mı? İnsanlarda böyle bir duygunun oluşması belki işine gelebilir fakat diğer ülkelerle olan ilişkilerinde kendi işini zorlaştırmakla beraber genel olarak bakıldığında işlerin kızışmasına yol açmaz mı?
(Ilk defa bir bölümde kendi içimde çok farklı uçlara gittim, bölümü okudukça kısım kısım yorum yazıyordum ve aslında sonradan üstünde çok da değişiklik yapmıyordum ama bu sefer başta yazdıklarımın hepsini silip yeniden yazmam gerekti. Farklı bir bölüm. )
2y
1 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (4)
moriartywjSabırsızlıkla beklediğim bir bölümdü. Fakat zamanlaması kötü oldu. Çünkü tam bir insan düşmanı ruh hali içerisindeyim ve yazacaklarım fazlasıyla taraflı…devamıSabırsızlıkla beklediğim bir bölümdü. Fakat zamanlaması kötü oldu. Çünkü tam bir insan düşmanı ruh hali içerisindeyim ve yazacaklarım fazlasıyla taraflı olacak. Bazı insanlar gerçekten çok andaval, filozofumuz her ne kadar güvenilmez, aç gözlü ve iki yüzlü olduklarını söylese de onu bile beceremiyorlar.
Şimdiye kadarki en realist bölüm buydu galiba. Önceki bölümler çoğunlukla teorik olup, soyut felsefe ile doluydu. Yok şunu şöyle düşün, bunu böyle hayal et, onu öyle kabul et. Filozofumuzun görüşü gaddarca mıydı, evet. Birilerinin kuyusunu kazmayı gerekli mi görüyordu, evet. Ama ahmakça değildi. Ben bu şekilde davranmıyor olsam da bu şekilde davrananları yadırgamıyorum. Yapılması gereken bir şey varsa yapılmalıdır. Bunu yapan olmayı tercih edebilirim veya etmeyebilirim. Ama ahmaklığa cidden katlanamıyorum.
Biraz daha bu ruh hali içerisinde kalırsam Thanos'u idolüm ilan edeceğim ve çalışmalara başlayacağım.
2y
4 beğeni
Yanıtla
suphe-"Siyaset" bu, adam açık açık söyleyince kötü ilan edilmiş. Oyunu kuralına göre oynamak taraftarıyım. Dozu ayarlandığı müddetçe gerekli olduğunu da…devamı-"Siyaset" bu, adam açık açık söyleyince kötü ilan edilmiş. Oyunu kuralına göre oynamak taraftarıyım. Dozu ayarlandığı müddetçe gerekli olduğunu da düşünüyorum, ister devletler arası siyasette ister insanlar.
-Bir ara birisine "Normal olan her şey normalleştirilmemeli." dediğimde bunu mantıksız bulmuştu. Ama bence bu durumda da aynısı geçerli. Yani örneğin bir toplumda gasp çok yaygın bir suç ise bu sizin gasba uğrama ihtimalinizin yüksek olduğunu ve gasba uğradığınızda da kanıksamışlıktan ötürü durumu normal karşılayacağınızı gösterir. En basitinden dışarı çıkarken bir şeylerin çalınma ihtimali dolayısıyla çantanızı özellikle fermuarlı tercih ediyorsanız bu da kanıksamadır. Ayrıca zaten gündelik hayatınızda, eşinizde dostunuzda sık sık karşılaşılan bir durumdur hatta belki de onların da yaptığı bir eylemdir. Ama bu gasbın suç oluşunu değiştirmez. Burada da anlatılanlar normal ama normalleştirilmemeli.
-Ayrıca adamın birebir ilişkilerindeki tutumunu gerçekten merak etmekle beraber devlet işlerinde bu düşünceleri bu denli sistematikleştiren ve açığa vurmaktan çekinmeyen birinin bireysel konularda da çok farklı davranamayacağını düşünüyorum. Kendisi hayli manipülatif biri olsa gerek.
2y
3 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (2)
karvinDile getirmek çok gaddarca gelebilir ama adam haklı. Halkın içinden biri olmak farklı, yönetici olmak farklı. Merhamet ve zulmün dengesini…devamıDile getirmek çok gaddarca gelebilir ama adam haklı. Halkın içinden biri olmak farklı, yönetici olmak farklı. Merhamet ve zulmün dengesini kurabiliyorsan ne güzel ama bu o kadar kolay değil. Bu yüzden, “Dışı melek içi felek.” tanımı bir yönetici için uygun. Tamamen merhametsiz olmayı da tercih edebilirsiniz fakat bu halkınızın size karşı ayaklanmasına ve diğer ülkelerin hükümdarlarıyla anlaşmalar yapmanıza engel olur. Yani hangi hükümdar gidip de onu bunu kesip biçen biriyle anlaşma yapmak ister ki? Ben yapmazdım kendisine asla bulaşmazdım. Tabii ki ülkeme karşı bir savaş başlatırsa mertçe ülkeyi savunurdum. Biz de karpuz kesmiyoruz herhalde bu yüzden yeri geldiğinde kelle de uçurmayı, iftira da atmayı, arkadan da bıçaklamayı bilmek gerekir. (Bunu hükümdarlar için söylüyorum) Filmler de de zaten hep böyle merhametsiz hükümdarlara karşı bir süper kahraman doğuyor. Yani iktidara değer veriyorsan merhametsiz olmak zorundasın. Bir kere üzerinden yıllar geçse de adın hala anılacak dünya senden hala bahsedecek. P. T. Bernum’ın çok sevdiğim bir sözü var ve bence duruma da çok uygun; “Benim hakkımda ne dediğiniz umrumda değil, ismimi doğru söyleyin yeter!” Uzun bir aradan sonra beğendiğim bir bölüm oldu.
2y
4 beğeni
Yanıtla
martiBir zamanlar Deniz Göktaş daha podcast kaydı alıyorken onun "benim kafamdaki lider güzel konuşan biri değil," dediğine şahit olmuştum ve…devamıBir zamanlar Deniz Göktaş daha podcast kaydı alıyorken onun "benim kafamdaki lider güzel konuşan biri değil," dediğine şahit olmuştum ve çok hoşuma gitmişti. Daha sonra üzerine düşününce güzel konuşamayan bir lider toplumu nasıl manipüle edecek, nasıl bir düzen kuracak?
Burada anarşi eiğ fuck the system üiğ tarzı şeyler söylemeyeceğim eğer aptalsanız bari işe yarayıp toplumun geçimini sağlayan koyunlar olun, zerre umrumda değil.
Zalim zalim konuştum ama eğer ben bir yerin başkanı olsaydım sırf adaletsizlik ve hukuksuzluk olmasın diye bir avuç insan için koca ülkeyi harap eder, stresten sinir hastası olur ve geceleri vicdan azabından uyuyamazdım.. o yüzden siyasetçilerin yalancı ve kalpsiz insanlar olması gerektiğini düşünüyorum.
Liderin sevilmesi değil korkulması gerek ifadesine katılamadım açıkçası bence halk liderine minnet duyar ve onsuz her şeyin yıkılacağını düşünürse ona ihanet edemez ki bunu insanlara düşündürtmek gayet basit (bknz: Türkiye)