10. Bölüm: Kötü, Zalim ve Kısa THOMAS HOBBES 28.11.2022 (Bu ne diyenler profilimdeki sabitlenmiş gönderiye bakabilir)
_hafsa_Asla genelleme yapmak istemem ama Hobbes'in bencil görüşüne katılıyorum. Bencil olarak tanımladığımız kişilerden kendimizi ayrı tutmamız bile bir nevi bencillik…devamıAsla genelleme yapmak istemem ama Hobbes'in bencil görüşüne katılıyorum.
Bencil olarak tanımladığımız kişilerden kendimizi ayrı tutmamız bile bir nevi bencillik
bana göre, her insan özünde bencildir sadece bazı duygular ve durumlar bencil olmayı ikinci plana aktarıyor..
Hobbes'e göre insanın iki temel güdüsünün ölüm korkusu ve güç elde etme isteği olduğu, bu yüzden insanların birbirlerini yememek için yönetme yetkisini dışardan birine devretmesi gerektiği..Şüphesiz yönetimde çok etkili ve ince bir noktaya değinmiş haklı ama tam olarak ben katılmıyorum, demokrasi her ne kadar adil bir yol gibi görünse de çoğu zaman işleri yönetmede yetersiz kaldığı düşüncesindeyim.
Aslında düşününce yanlış değil(düşünceye dayalı olduğu için çok net bir doğruluk payı yok), her insan aynı olmadığı için şartlar hiç bir zaman eşit olmayacaktır demokraside, adil gibi görünsede doğrudan değil çoğunluktan yana olmasıda bence onu yetersiz kılan bir durum..ve karşıtı olarak tüm haklarımı (özgürlüğümü dahil) tek yöneticiye devretmekte çok akıl kârı bir durum gibi görünmüyor, bu yüzden ne Monarşik ne de demokratik bir yönetimi desteklerim, sanırım Oligarşik yönetim ikisinin ortası olarak.
2y
4 beğeni
Yanıtla
suphe-Çok saçma bir şeyden başlayarak şundan bahsetmek istiyorum, adamın isminin fonetiği bana aşırı tatlı geliyor 😂 (sanırım Hobbit kelimesini andırmasının…devamı-Çok saçma bir şeyden başlayarak şundan bahsetmek istiyorum, adamın isminin fonetiği bana aşırı tatlı geliyor 😂 (sanırım Hobbit kelimesini andırmasının da bunda rolü var) baştaki fiziksel betimlemeyi de okuyunca cuk oturdu.
-Felsefesine katılıyorum gibi genel anlamda. Ama benim yine merak ettiğim "doğa durumu"nda yaşamak zorunda kaldığımızda "gerektiğinde" hırsızlık yapmak ve birilerini öldürmek bizi "insan" olmaklıktan çıkarır mı? İnsan tanımım çoğu kişiye göre romantik galiba; bilim nezdinde insan olan herkesi, insan kabul etmeyen bir tanım. Kısa ve net bir şekilde özetleyemiyorum ama biyolojik olarak baktığımızda ve evrimi vs. göz önünde bulundurduğumuzda tozpembe kalan bir tanım. Buradan varmak istediğim şu: İyi ve soylu davranmak, insanca davranmak adına o davranışlarda bulunmamak ve ölmek mi yoksa yapıp hayatta kalmak mı? Bilmiyorum. Zaten o durumda güdülerimize ne derece karşı koyabiliriz onu da bilmiyorum. Üzerine düşünmem gereken bir konu daha.
-Saati de göz önüne alırsak daha fazla düşünebilecek durumda değilim, herkese iyi geceler diliyorum.
2y
3 beğeni
Yanıtla
martiSağlam kafa, sağlam vücutta bulunur demiş canım atalarımız, nedense bölümün başında bunu düşündüm İnsanların hayvanlardan tek farkı ön beyinleri sayesinde…devamıSağlam kafa, sağlam vücutta bulunur demiş canım atalarımız, nedense bölümün başında bunu düşündüm
İnsanların hayvanlardan tek farkı ön beyinleri sayesinde kurdukları düzendir, bu kaosa bir düzen maskesi takabilmelidir. Evet, bence de bir devletin ve kuralların altında yaşamalıyız ama tüm ipleri devletin eline vermek korkunç bir hata olurdu galiba
Neyse çok bir şey yazasım gelmedi, adam haklı beyler dağılın
2y
3 beğeni
Yanıtla
moriartywjSırf tutarlı davranışları için bile takdiri hak ediyor. İnsanın bir makine olduğunu iddia edip, gerçekten de kendi sağlığına dikkat etmiş.…devamıSırf tutarlı davranışları için bile takdiri hak ediyor. İnsanın bir makine olduğunu iddia edip, gerçekten de kendi sağlığına dikkat etmiş. İnsanlar üzerindeki gözlemleri de bence genel olarak doğru. Ama tamamen genellemesi hatalı. Muhtemelen o dönemde görüp tanıyabileceği insan tipleri sınırlıydı. Aşırı değişik insan tiplerine denk gelmiş olsa kendinden bu kadar emin olamazdı. İnsan davranışları üzerine odaklanan, psikolojik deneyler ile desteklenmiş tarzda kitaplar okuduğumdan bu konuda daha spesifik görüşlere sahibim. Ama bu görüşleri yazıya dökmek şu an biraz zor geldi. İlginizi çekebileceğini düşündüğüm için tutsak ikilemine bakmanızı öneriyorum. Neyse ki bugün 5te kalktığımdan ve hâlâ ayakta olduğumdan insan düşmanlığı yapmaya enerjim kalmamış, yoksa o lanet olası makineleri daha çok eleştirirdim.
2y
4 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (11)
nuh.nenabu sefer erken geldim nihaha Hobbes'un senaryosunu ve düşüncelerini oldukça fazla kez gördüm ama artık klasikleşmiş fantastik distopya kitaplarında. Yok…devamıbu sefer erken geldim nihaha
Hobbes'un senaryosunu ve düşüncelerini oldukça fazla kez gördüm ama artık klasikleşmiş fantastik distopya kitaplarında. Yok işte devlet yıkılıyor insanlar çalıp çırpıp öldürüyor falan yazacak hiçbir şey bulamazlarsa bunu yazıyorlar herhalde
katılıyor muyum... Yani evet aslında, insanın çaresizken neleri göze aldığı günümüzde hala görülüyor. Bu yüzden yöneten biri olmadan toplumun kaosa sürükleneceği de barizdir bence. Güçsüzler ölür güçlüler kalır falan
Öbür yandan egemenin mutlak güce sahip olması fikri de muhtemelen iyi bitmez çünkü güç insanı değiştirir diyorlar
demokrasi ya daha iyisi gelene kadar insan için en iyisi bu 😂
2y
6 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (1)
karvinYorumuma “herkesin” bencil olmadığını söyleyerek başlamak istiyorum. Yasaların olmadığı bir dünya da yaşamak zorunda kalırsak, hatta tek kazananın yaşayacağı bir…devamıYorumuma “herkesin” bencil olmadığını söyleyerek başlamak istiyorum. Yasaların olmadığı bir dünya da yaşamak zorunda kalırsak, hatta tek kazananın yaşayacağı bir dünya da yaşamak zorunda kalırsak, makası benden önce kendi boğazına saplayacak çok iyi insanlar tanıyorum.
Eminim hepiniz Açlık Oyunları’nı duymuşsunuzdur. -Sonunu bilmeyenleriniz varsa yorumumun bu kısmını atlayabilirler.- O oyunda yaşamak için öldürmen gerekiyor. Oyunu tek kazanan olacak şekilde değil de başarabilen hayatta kalacak şeklinde değiştirsek bile pek farklı bir sonuç alacağımızı düşünmüyorum. Çünkü burada “güven” unsuru devreye giriyor. Kuralların olmadığı bir dünya da kimseye güvenmemeniz sizin lehinize olacaktır. Filmler de göründüğü gibi fedakar veya inanılmaz güvenilir insanlar değiliz. Nadir de olsa böyle insanlar oluyor ama maalesef ki onlar da çok geçmeden harcanıyor. Ayrıca Açlık Oyunlarında finali romantikleştirmek için sonunu kitaptan farklı göstermişler çünkü son iki oyuncu kaldığında, Peeta, Katniss’i öldürmeyi düşündü. Ne kadar güvenilmez varlıklar olduğumuza yazar kitapta değinmişti.
Düzen için yasaların, kimi zaman çok katı yasaların da olması gerekir. Keşke bu katı yasaları biraz da ülkemiz de görseydik de daha yılı tamamlamadan 354 kadın öldürülmeseydi.