12. Bölüm: Bahisleri Görelim BLAISE PASCAL 30.11.2022 (Bu ne diyenler profilimdeki sabitlenmiş gönderiye bakabilir)
martiHer zaman inandığım şeyin mantıklı olmasına gerek olmadığını düşünmüşümdür, ateistler tanrının olmadığına, dindarlar ise olduğunu İNANIRLAR. Bu yüzden ilk başta…devamıHer zaman inandığım şeyin mantıklı olmasına gerek olmadığını düşünmüşümdür, ateistler tanrının olmadığına, dindarlar ise olduğunu İNANIRLAR. Bu yüzden ilk başta aaa dedim ne güzel diyor pascal ve sonra bende ne zaman duysam o kişiyi boğma isteği uyandıran o kelimeleri kullandı.. İnanırsan cennet, inanmazsan kaybedecek bir şeyin yok :D
Zeus'a mı inanayım, Budaya mı? Yoksa İsa veya Allah? Çok saçma çook, sen git onca icat yap, matematik dehası falan ol ve daha sonra "allah yoksa nasıl varsın," tarzında bir argüman sun insanlara
ŞAKAMİSİNCANİM
2y
3 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (3)
_hafsa_İnancın kalpten geldiğini düşünen biri aynı zamanda nasıl çıkarı için inanç üzerine kumar oynar ki? Bu bence çok çelişkili bir…devamıİnancın kalpten geldiğini düşünen biri aynı zamanda nasıl çıkarı için inanç üzerine kumar oynar ki?
Bu bence çok çelişkili bir durum madem tanrının varlığı üzerinden kumar oynuyorsun, tanrı bunu kendin için bencil ve çıkarcı bir durum olarak görmez mi?
Madem inanıyorsun elbet görür ve eşittir sen gene sonsuzluğu kaybetme riski ile karşı karşıya kalırsın..
Tek katıldığım nokta şu,(kendi yorumum ile) inacın kendi bir dili var kalp üzerinden anlaşılan ve bunun akıl yolu ile anlaşılabileceğini düşünmüyorum, akıl inancı var edemez sadece kanıtlar.ciddi ciddi bu argümanı düşünerek tanrıya kendi sınırlı zihnimizde paye vermek (seçme ve seçilmeye maruz bırakmak) belki de yapılabilecek en yanlış hareketlerden birisidir.
kumarbaz argümanını herhangi bir şekilde uygulayarak müspet ya da menfi karar almak veya almayı düşünmek bana göre tanrıyı direkt reddetmekten çok daha büyük saçmalıktır, aynı 60 yaşına kadar içki-kumar-yalan-dolan-gayrimeşru ve diğer (dine göre, bana göre değil) yasak şeyleri yapıp da ölümü yaklaşınca diyet öder gibi hacca gidip namaza başlamak gibi büyük bir kaypaklıktır..ayrıca sanırım zahmet olacakmış bütün dinleri katmak sadece kendi dinini katmış.
2y
4 beğeni
Yanıtla
moriartywjFilozofumuzun bilim ve insanlığa olan katkıları için iki satırlık saygı duruşu! Sabahtan beri gelen o Pascal bu Pascal mı sorularından…devamıFilozofumuzun bilim ve insanlığa olan katkıları için iki satırlık saygı duruşu! Sabahtan beri gelen o Pascal bu Pascal mı sorularından sonra ne büyük bir insan olduğunu kavradım. Kısa ömrüne rağmen hayatına sayısız başarı sığdırmış, gerçekten takdire şayan.
Kumarı yalnızca oynatan kazanır. Sizce bu sözün doğruluk payı nedir? Pascal bahsine uyarlandığında kumarı oynatan kim olmaktadır? Bu arada yazar basit bir dil kullanıyor olsa da güzel noktalara değinmekte. Filozofların fikirlerini okuduğumda aklıma gelen ilk itirazlar hemen sonraki sayfalarda önüme çıkıyor. Ben her ne kadar riskli bir kumar oynayıp tanrının var olmadığına inanıyor olsam da, düşününce tanrı varsa bile beni kötü bulmayacaktır. Benden daha iyi birisini bulması oldukça zor hatta. Bu yüzden hiç Pascal gibi düşüncelere dalıp, çıkarcı seçenekler üzerine kafamı yormuyorum.
Son olarak bu tarz sorgulamalar hoşunuza gidiyorsa Tolstoy'un "İtiraflarım" isimli kitabı hoşunuza gidebilir. Profilimde kitap hakkında kısa bir değerlendirme de mevcuttur.
2y
5 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (1)
suphe-Yazı tura atma konusu bana Olasılıksız kitabını anımsattı. -İnanmakla bilmenin farklı şeyler olduğunun farkındayım fakat hiyerarşik bir düzenleme yaptığımda inanmak…devamı-Yazı tura atma konusu bana Olasılıksız kitabını anımsattı.
-İnanmakla bilmenin farklı şeyler olduğunun farkındayım fakat hiyerarşik bir düzenleme yaptığımda inanmak hep aşağıda kalan oluyor. Bunun hayatımdaki iyi kötü yansımalarını görüyorum ama hangisini nereye konumlandırmam gerektiğini hâlâ bilmiyorum.
-Taklit ettiğimiz şey kesinkes gerçeğe dönüşür mü gerçekten? Benim tecrübelerime göre hayır ama acaba yeterince denemedim mi, diye içimden geçirmek bir miktar acı verici. Bölümler ilerledikçe, cevaptan çok sorum oluşmaya başladı, yeniden. Biraz ürkütücü ama güzel, sonuçta "...hayatında bir kez bile olsa, ne olursa olsun, doğruluğundan emin olduğu bir şeyi bulmak bu sıkıntıya değerdi."
2y
5 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (1)
karvinPascal’ın hem koyu katolik olması hem de bilime katkı sağlamasını sevdim. Karamsar bir insanmış o da güzel, hayatta renk katıyorlar.…devamıPascal’ın hem koyu katolik olması hem de bilime katkı sağlamasını sevdim. Karamsar bir insanmış o da güzel, hayatta renk katıyorlar. Gelelim Tanrı inancın;
Tanrı’nın varlığına ben de mantıkla değil kalple inanmamız gerektiğini düşünüyorum. Zaten şu ana kadar okuduğumuz mantıksal düşünceler hep havada kalıyor, bu yüzden inanmak istiyorsak akılla değil kalple hareket etmemiz gerekiyor.
Bölümden de anlaşılacağı üzere Pascal’ın kalbi pek temiz değilmiş. Bu kadar çıkarcı bir düşünceyle ibadet ettiyse, bir Tanrı varsa bile şu anda cehennemdedir herhalde. Pascal’ı görende, dünyadaki bütün kötülüklerin sebebi ateistler sanacak. Saçma sapan düşünceler, bir de kendi dini üzerinden yapıyor başka inançları hesaba katmıyor. Bu yüzde önceki bölümler de de belirttiğim gibi herhangi bir tanrıya inanmamız önemli değil önemli olan nasıl yaşadığımız. Cennette gitmemi İncil veya Kuran okumuş olmam belirleyecekse çok işimiz var. Pyrrhon’a piknik tüpüyle saldırmak haksızlık olur ama Pascal bunu hak ediyor.
2y
4 beğeni
Yanıtla
katilhalitBu Pascal Üçgenine isim veren bilim adamı, değil mi?