15. Bölüm: Odadaki Fil GEORGE BERKELEY [ve JOHN LOCKE) 03.12.2022 (Bu ne diyenler profilimdeki sabitlenmiş gönderiye bakabilir)
hmmmmmBi' de neden bilmiyorum ama şöyle iki not almışım garip bir sekilde: Yazar: Ama bunu nasıl bilebilir? Hadsiz: Bugün Hisarüstü'nde…devamıBi' de neden bilmiyorum ama şöyle iki not almışım garip bir sekilde:
Yazar: Ama bunu nasıl bilebilir?
Hadsiz: Bugün Hisarüstü'nde kimse yoluma kusmamış, demek yarın pazartesi.
Yazar: Esse est percipi
Hadsiz: .
.
.
Evet, bence de garip.
2y
2 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (1)
martiDaha filozof nedir bilmez iken bir yerde "kimsenin olmadığı bir ormanda ağaç düşerse ses çıkarır mı?" sorusunu duymuş ve bi…devamıDaha filozof nedir bilmez iken bir yerde "kimsenin olmadığı bir ormanda ağaç düşerse ses çıkarır mı?" sorusunu duymuş ve bi çok kişiye bu soruyu sormuştum, bunun akabinde çok hoş sohbetlerde oluşmuştu, salak saçma soru sorma ulan diyende djwksjchiewsk
Benim bu soruya cevabım ses çıkarmaz olmuştu çünkü bir sesin var olması için duyulması gerek. Peki bir şeyin var olması için algılanması mı gerekiyor?
Elbette, hayır:D
Bunu en basit örnekle şöyle açıklayabilirim, Newton yerçekimini keşfetmeden önce uçmuyorduk.
2y
2 beğeni
Yanıtla
_hafsa_"Varolan her şey zihinde varolur, yani salt kavramsaldır." benim aklımda bu cümle belirdi, ne yazık ki doğruluğu şüpheli, ayrica hiçbir…devamı"Varolan her şey zihinde varolur, yani salt kavramsaldır."
benim aklımda bu cümle belirdi, ne yazık ki doğruluğu şüpheli, ayrica hiçbir kimse kendi algı dünyasının dışına çıkıp, dışarıda gerçekten madde var mı, yoksa yok mu kontrol edemeyeceği için, bu konuda kesin bir kanıt öne sürülemez.
peki biz hepimiz birbirimizin var olduğunu algılayarak kendi varlığımızı da kanıtlıyorsak hepimizin topluca var olduğunu kim algılayabilir? Tanrıysa biz nasıl bizi algıladığını bilebiliriz ki sınıfta kaldın piskopos bey kendine kanıtlaman yetmiyor ne yazık ki düşünceleri korkutucu geldi, korkutucu olan tarafı gerçek olabilme olasılığının beni rahatsız etmesidir.hareket noktası olarak duyumu alır, ama duyular aracılığıyla bizim yalnızca algılarımızı bilebileceğimiz fikri zekice geliyor ama mantığıma sığmadığı için kabul edemem.
2y
3 beğeni
Yanıtla
suphe-Gözlenirken var, gözlenmediğinde yok konusu bana Çift Yarık Deneyi'ni hatırlattı. -Berkeley'e göre var olan her şey aslında bizim ve diğer…devamı-Gözlenirken var, gözlenmediğinde yok konusu bana Çift Yarık Deneyi'ni hatırlattı.
-Berkeley'e göre var olan her şey aslında bizim ve diğer insanların düşünceleri ise kolektif bilinci oluşturan ve hatta sürekli iletişimi sağlayan şey ne acaba? Sormak isterdim kendisine. Bu konudaki cevabı Tanrı imiş, bölümün devamında çıktı. Peki o zaman Tanrı mükemmel olan ise algısı dünya dışını da kapsıyor olmalı. Hatta tam anlamıyla her şeyi kapsıyor olmalı. Tanrı, tanrı ise ezeli olduğu için her şey her zaman algılanmış ve tanrı ebedi de olduğu için her zaman algılanacak olmalı. O zaman algının olmadığı bir zaman ve mekan yoksa varlıkların o durumda var olmayacağını nereden bileceğiz? Berkeley'in düşüncesini doğru kabul edersek bu aynı zamanda tanrının ontolojik kanıtı sayılır mı? İlk düşünce saçma olduğu için bence sayılmaz, ama Berkeley ve aynı zamanda bir piskopos olsam sayardım.
2y
4 beğeni
Yanıtla
moriartywjLocke'u daha mantıklı bulacaksın, hatta Andavalmus'u bile özleyeceksin deseler inanmazdım. Bence filozof kimliğinden çok narsistik bir kişilik bozukluğuna sahip Berkeley.…devamıLocke'u daha mantıklı bulacaksın, hatta Andavalmus'u bile özleyeceksin deseler inanmazdım. Bence filozof kimliğinden çok narsistik bir kişilik bozukluğuna sahip Berkeley. Dediklerinin elle tutulur hiçbir yanı veya amacı yok. Andavalmus bile faydalı bir amaca hizmet edecek şekilde argüman sunmuştu. İsminin bir üniversiteye verilmiş olması ise tam anlamıyla kepazelik. Tanrı zaten her zaman düşünecekse bizim düşünmemizin nesneleri var ettiğini nasıl çıkarabilmiş çok şaşılası. Şimdiye kadar net bir şekilde en sevmediğim bölümdü.
2y
3 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (7)
karvinBu konular bana tamamen zaman kaybı olarak geliyor. Sorgulamak güzel bir şey ama hayatımızın tamamını buna adarsak sıkıntı. Burada ki…devamıBu konular bana tamamen zaman kaybı olarak geliyor. Sorgulamak güzel bir şey ama hayatımızın tamamını buna adarsak sıkıntı. Burada ki düşünce de Tanrı var mı yok mu düşüncesiyle bire bir. İkisine de net olarak cevap veremiyoruz, bir cevabı olmayan soruları sormakta faydasız. Bütün nesnelerden kuşku duyuyorsanız kendinizden de kuşku duymalısınız. Bu da yine aynı sonuca çıkıyor. Gerçekten var mıyız yok muyuz? Bu felsefik sorular hep bir döngü içerisinde, cevapları yok bu yüzden fazla bir şey yazmaya da gerek yok.