16. Bölüm: Mümkün Dünyaların En İyisi VOLTAIRE ve GOTTFRIED LEIBNIZ 04.12.2022 (Bu ne diyenler profilimdeki sabitlenmiş gönderiye bakabilir)
martiCANIM BALIM BİTANEM VOLTAIRE... SONUNDA BİR FİLOZOF APTAL APTAL DÜŞÜNMEK YERİNE HAREKETE GEÇİN DEDİĞİ İÇİN ÇOK MUTLUYUM Evet sakinleştiğime göre…devamıCANIM BALIM BİTANEM VOLTAIRE... SONUNDA BİR FİLOZOF APTAL APTAL DÜŞÜNMEK YERİNE HAREKETE GEÇİN DEDİĞİ İÇİN ÇOK MUTLUYUM
Evet sakinleştiğime göre bölüme geçebilirim, adamın ifade özgürlüğü hakkında düşüncelerini ve genel olarak bölümü çok beğendim. Her türlü kötülük güzellemesi bana saçma geliyor, a vardır bunda bir hayır tavrı sadece bu kötülüklere karşı koymak yerine onları kabullenmemizi sağlıyor, tatsız bir durum. He tanrının vasfı ne bunda ulan sorusuna benim cevabım tanrı sadece biz ve çevremizdekileri yarattı, tepkilerimizi ve davranışlarımız bizim elimizde, yani tanrı neden kötülüğe izin veriyor diye sorgulamak yerine neden insanlar bu kadar acımasız diye sorgulasaydık elimize eminim bir şeyler geçerdi, bu kadardı tşkler
2y
3 beğeni
Yanıtla
_hafsa_"gordüklerimize inanmayiz, inandiklarimizi goruruz" Bu bölümler arasında okuduğum en mantıklı düşünce bu, tüm inancı tek kelime ile özetlediğini düşünüyorum. Leibniz’e…devamı"gordüklerimize inanmayiz, inandiklarimizi goruruz"
Bu bölümler arasında okuduğum en mantıklı düşünce bu, tüm inancı tek kelime ile özetlediğini düşünüyorum.
Leibniz’e göre olası dünyaların en iyisinde yaşıyoruz...
Bunun bi tık daha iyisi mümkündür, her zaman daha iyisi vardır şimdi kendimizi kandırmayalım bu düşünce çürütülmesinde ne yapılsın.Voltaire'nin bir çok konuya
"eğer tanrı var olmasaydı, onu icat etmek gerekirdi." şeklinde bir aforizması vardır. bu cümle benim nezdimde gerçekten tanrının varlığının kabulünü ifade eden bir cümle değildir çünkü tanrının yerine göre icat edilebilirliğine de vurgu yapar. bu adam harbiden deist midir sanmıyorum öyle görünmek istediğini düşünüyorum.
Ayrıca "söylediğinize katilmiyorum, ama onu söyleme hakkınızı ölümüne savunurum"
Sözü kendisine ait değildir, 1700’lerde yaşamış Voltaire’e bu sözü yakıştıran kişi 1906’da onun biyografisini yazan Evelyn Beatrice Hall'e aittir.
2y
2 beğeni
Yanıtla
suphe-Olanın en iyi olduğu düşüncesi yine ve yine tasavvuf ve din görüşlerini aklıma getirdi. Hani denir ya Allah duaya 3…devamı-Olanın en iyi olduğu düşüncesi yine ve yine tasavvuf ve din görüşlerini aklıma getirdi. Hani denir ya Allah duaya 3 türlü karşılık verir:
1) Istediğini vermez, daha iyisini verir.
2) İstediğini verir.
3) İstediğini vermez ahirette karşılığını verir.
gibi bir şeydi. Ona benziyor. Her halükârda olanın, en iyi olan olduğunu kabullenmek.
-Gözü kapalı bir şeye inanabiliyor olmak bana çok garip geliyor. Nasıl yapabiliyorlar yani nasıl? Gerçekten anlamaya çalışıyorum ama olmuyor. Ne zaman anlamaya çalışmayı bırakacağım ya da ne zaman anlayacağım, hangisi gerçek olacak onu da bilmiyorum. Ama gözü kapalı bir şeye inanmak saçma geliyor bir taraftan. Garip, çok garip.
-Voltaire'in kitabı çok ilgimi çekti, okumak istedim.
2y
4 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (4)
kertenkele161 Kasım 1755'de büyük bir deprem yaşandı ve bu deprem o dönemin Dünyasındaki en katolik hatta dinini sömürge yoluyla yayan…devamı1 Kasım 1755'de büyük bir deprem yaşandı ve bu deprem o dönemin Dünyasındaki en katolik hatta dinini sömürge yoluyla yayan Portekiz'de yaşandı. Hem dini bir günde yaşandı hem de bi ton kilise yıkılınca halk ve Volteire, "kafa mı buluyonuz lan?" diyerek sorgulamaya başlamıştır. Tanrıya sitem etmeye bile başlamıșlardır. Bunun sonucu olarakta Volteire ve Leibniz arasında bir kapışma döndü. Her şeye rağmen Volteire'e katılmayan aptaldır artık.
2y
4 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (2)
karvinMachiavelli’den sonra tekrardan güzel bir bölüm okumak iyi geldi. Dünyada ki adaletsizliği görmeyen veya gördüğü halde vardır bir hayır diyen…devamıMachiavelli’den sonra tekrardan güzel bir bölüm okumak iyi geldi. Dünyada ki adaletsizliği görmeyen veya gördüğü halde vardır bir hayır diyen insanları asmak istiyorum. Bariz bir iyilik-kötülük dengesizliği var sadece doğal afetler değil, doğduğu andan itibaren çok zor şartlar altında yaşayan insanlar var. Bunun sadece, “Dünyada ki iyiliğin kıymetini bilelim, Tanrı bu dünyada çektirip diğer dünya da mükâfatlandırır, halimize şükretmek gerekir…” düşüncesi de insanların ateist olmasında büyük pay alıyor. Tarafımı yeterince belli ettim sanırım, dini hoşgörüyü ve ifade özgürlüğünü savunması da kendisine karşı ayrı bir sempati duymama neden oldu. Fazla iyimser olan insanları sevmediğimi söylemiş miydim? Söylemediysem burada söylemiş oldum. İyi günler, hayırlı pazarlar.
2y
4 beğeni
Yanıtla
—— Yanıtları gör (1)
moriartywjSonunda aklı başında bir insan. Özlemişim cidden okurken keyif almayı. Okumayanlar için "Candide" gerçekten eğlenceli ve sarkastik bir kitaptı. Dili…devamıSonunda aklı başında bir insan. Özlemişim cidden okurken keyif almayı. Okumayanlar için "Candide" gerçekten eğlenceli ve sarkastik bir kitaptı. Dili hafif ve oldukça akıcıydı, hafiften de bir Don Kişot vibeı veriyordu. Kendinizi rahat hissettiğiniz bir dönemde keyifle okuyabilirsiniz. Tanrının kötülüklere hiç müdahale etmemesine önceki gönderilerden birisinde değinmiştim. Liebniz'in iddia ettiği gibi maksimum iyiliği yaratmak için asgari bir kötülük gerekiyorsa, var olan kötülüğün çok çok az bir bölümü yeterli olurdu. Bana göre Voltaire'in hemen hemen her fikri gayet mantıklıydı(deist olması dışında). Machiavelli'nin pabucunu dama atmanın vakti gelmiş.